Колко притеснителна е тази кашлица?

2 коментара3/5

Изумително е колко често може да боледува малкото ти съкровище. Вместо да се притесняваш и да гадаеш дали поредната кашлица е симптом на обикновен грип, виж тази статия.От нея ще разбереш как да разпознаеш видовете кашлица и как да се погрижиш за детето.

Лаеща кашлица
Малкото ти съкровище е заспало със запушено носле, но има спокоен сън. Внезапно го чуваш как се дави от „лаеща“ кашлица и не може да си поеме въздух. Вдишването му е затруднено поради оток на лигавицата на гръкляна и може да се стигне до задушаване. Мъникът те гледа уплашено.

Каква е възможната причина?
Лъжлив круп (дифтерия). Това е заболяване, което протича с оток на тъканите, намиращи се под гласните връзки на гръкляна. Случва се най- често в периода между октомври и април и засяга деца от 6 месеца до 6 години. В едни случаи заболяването започва внезапно, нощем, при напълно здрави дотогава деца. В други случаи то се появява в хода на остра инфекция на горните дихателни пътища (най-често грип). Издайната кашлица обикновено се успокоява през деня и се завръща в няколко последователни нощи. Заболяването може да причини и остро свирещо хриптене при всяко вдишване на детето.

  Решение:
  Когато отрочето ти се събути с тази кашлица, увий го добре и го изведи навън. Свежият и по-хладен въздух ще му помогне да прочисти дихателната си система. Или пусни душа с гореща вода в банята и постойте с малкото 15-20 минути. Помага и ако му сложиш овлажнител в стаята. Ако отрочето ти има големи трудности с дишането, извикай Бърза помощ.
Влажна кашлица
Детето кашля и има храчки, нослето му тече, гърлото му е сухо, очите му са воднисти и няма апетит.

Каква е възможната причина?
Простудно заболяване, което може да продължи една-две седмици, въпреки че е най-обострено и заразно в първите дни. Децата си лепват средно между 6 и 10 такива всяка година.

  Решение:
  Тъй като простудните заболявания се причиняват от вируси, срещу тях антибиотиците не са ефективни. Задължително се обади на педиатъра, ако детето ти има няколко последователни дни сополи със зеленикав цвят и го тресе. Това може да е признак на бактериална инфекция на синусите. Ако рожбата ти е все още малка, за да си издуха нослето, използвай специална помпичка. Трябва ти още и физиологичен разтвор. Почистването на носната кухина ще облекчи кашлицата. Ако използваш овлажнител или изкъпеш малкото в добре затоплена баня, това също ще помогне. Същото се отнася и за вдишването на пари от лайка. Добре да се консултираш с педиатъра, преди да дадеш каквото и да е лекарство.

Суха кашлица през нощта
Малкото има продължителна кашлица (може да трае с месеци) без храчки. Тя се влошава, когато то скача и тича.

Каква е възможната причина?
Астма. Това е хронична болест, при която се получават бронхиални спазми, увеличен бронхиален секрет и оток на бронхиалната лигавица. Въпреки че много родители мислят, че признак на астмата е хриптене по време на дишане, много често тя се проявява само със суха кашлица. Секретът в дробовете на малкото го дразни и предизвиква кашлицата. Тя може да се появи и когато детето спортува, при настинки, при вдишване на студен въздух.

  Решение: Веднага заведи детето на лекар, ако заподозреш симптоми на астма. Специалистът ще го прегледа, за да изключи възпалително заболяване. Ще му бъде направена и снимка на дробовете. Добре също да кажеш на лекаря дали в рода си имате астматици. За по-леките случаи на астма на малчуганите се изписват специални инхалатори, които облекчават дишането по време на пристъп. Ако случаят е по-тежък, лекарите назначават специални лекарства. Обади се на Бърза помощ, ако малкото има силен пристъп и не може да диша.

Мъчителна кашлица
За първи път през живота си твоето дете няма сили за игра. То има лека, дрезгава кашлица, както и висока температура, болки в мускулите и запушено носле.

Каква е възможната причина?
Грип. Това е вирусно заболяване, което атакува дихателната система. При децата грипът има дълъг инкубационен период. Те могат да си го носят с дни и да заразят други деца или възрастни.

  Решение: Дай на малкото много течности, както и парацетамол за сваляне на температурата. При децата над 6 месеца е подходящ и ибупрофен за понижаване на температурата и облекчаване на болките. Следващата година направи на детето противогрипна ваксина.
Хриптяща кашлица
Детето ти е настинало от няколко дни и сега към неразположението му се е добавил и стържещ, свирещ звук. Изглежда, че не диша нормално и гърлото му е раздразнено.

Каква е възможната причина?
Бронхит. Това е инфекция на бронхите, които са най-малките въздушни тръбички в дихателната система. Когато те се подуват и се пълнят със секрет, детето има трудности с дишането.

  Решение: Веднага се обади на педиатъра, ако малкото не може да диша и не можа да поема течности. При по-малките деца не се препоръчва да се прави рентгенова снимка на дробовете. Лекарят ще прегледа мъничето и ще му назначи лечение. Детето трябва да си почива и да поема много течности. Повечето деца не се нуждаят от специални медикаменти. Ако се наложи детето, ще бъде прието в болница, за бъде поставено на кислороден апарат и ще му се дадат лекарства.

Магарешка кашлица
Твоето съкровище има къси кашлични тласъци, следващи един след друг, така че не може да си поеме въздух и посинява. След това то поема звучно въздух (като магаре, откъдето и наименованието "магарешка" кашлица). Следва нова серия откъслечни кашлични тласъци. В края на пристъпа изтощеното мъниче се опитва да изхвърли от гърлото си събралия се секрет, във връзка с което най-често повръща. Целият пристъп трае от една до една и половина минути. В някои случаи кашличните пристъпи могат да бъдат многобройни - до 30 - 40 в денонощие.

Каква е възможната причина?
Магарешката кашлица често е симптом на коклюша (у нас тази болест се среща рядко, заради задължителната ваксинация против него). Това е остро инфекциозно заболяване, което се среща най-често при деца под 4-годишна възраст. Могат да заболеят и новородени, както и възрастни. Ако имаш съмнения, че малкото страда от това заболяване, не го извеждай навън и не го събирай с други деца. Обикновено болестта най-лесно се предава в началния си стадий. Подобно на коклюша, но по-леко протича заболяването, което се нарича паракоклюш. Някои вирусни заболявания също могат да протекат с коклюшоподобна кашлица.

  Решение: Задължително заведи малкото на преглед. Ако той потвърди, че става въпрос за коклюш, малчуганът ще бъде изолиран за 30 дни и състоянието му ще се следи стриктно от специалист.

Страниците подготви: Цветанка Райчева

Консултант: д-р Пламен Масларски, педиатър, Многопрофилна болница „Вита“, София


Още в априлския брой на списание „Моето дете“:

Как да се справяш с натрапените съвети?
Всяка бъдеща майка се озовава "в плен" на грижовните приятели и близки.
Няколко идеи как да останеш вярна на себе си, без да обидиш най-близките си хора.

Време е за вкусно хапване!
Кои грешки да избягваш и как най-лесно да създадеш здравословни навици за хранене.

Как да си отгледаш гений?
Прочети как да възпиташ уверено и любознателно дете

2 коментарaДобави коментар »

Geri

От Geri09.06.2009, 11:52 ч.

по добре да се обадите на бърза помощ ако детето ви има магарешка кашлица няма смисъл само да го тъпчите само с лекарства НЯМА ДА МУ МИНЕ колкото по рано толкова по добре

Виж всички коментари за "Колко притеснителна е тази кашлица?".

Още от "Моето дете"

Недоносеното бебе иска специфични грижи

Недоносеното бебе иска специфични грижи

Около 10% от бебетата у нас са преждевременно родени и се нуждаят...

С коремче в офиса

С коремче в офиса

Бременността води със себе си много промени и те се случват не...

Безопасните детски площадки

Безопасните детски площадки

Опасните детски площадки в София са около 1700*. Но навсякъде в...

Как да си спечелиш малък помощник

Как да си спечелиш малък помощник

Събота сутрин. Играчките са превзели детската стая и...