Колко притеснителна е тази кашлица?

2 коментара3/5

Изумително е колко често може да боледува малкото ти съкровище. Вместо да се притесняваш и да гадаеш дали поредната кашлица е симптом на обикновен грип, виж тази статия.От нея ще разбереш как да разпознаеш видовете кашлица и как да се погрижиш за детето.

Лаеща кашлица
Малкото ти съкровище е заспало със запушено носле, но има спокоен сън. Внезапно го чуваш как се дави от „лаеща“ кашлица и не може да си поеме въздух. Вдишването му е затруднено поради оток на лигавицата на гръкляна и може да се стигне до задушаване. Мъникът те гледа уплашено.

Каква е възможната причина?
Лъжлив круп (дифтерия). Това е заболяване, което протича с оток на тъканите, намиращи се под гласните връзки на гръкляна. Случва се най- често в периода между октомври и април и засяга деца от 6 месеца до 6 години. В едни случаи заболяването започва внезапно, нощем, при напълно здрави дотогава деца. В други случаи то се появява в хода на остра инфекция на горните дихателни пътища (най-често грип). Издайната кашлица обикновено се успокоява през деня и се завръща в няколко последователни нощи. Заболяването може да причини и остро свирещо хриптене при всяко вдишване на детето.

  Решение:
  Когато отрочето ти се събути с тази кашлица, увий го добре и го изведи навън. Свежият и по-хладен въздух ще му помогне да прочисти дихателната си система. Или пусни душа с гореща вода в банята и постойте с малкото 15-20 минути. Помага и ако му сложиш овлажнител в стаята. Ако отрочето ти има големи трудности с дишането, извикай Бърза помощ.
Влажна кашлица
Детето кашля и има храчки, нослето му тече, гърлото му е сухо, очите му са воднисти и няма апетит.

Каква е възможната причина?
Простудно заболяване, което може да продължи една-две седмици, въпреки че е най-обострено и заразно в първите дни. Децата си лепват средно между 6 и 10 такива всяка година.

  Решение:
  Тъй като простудните заболявания се причиняват от вируси, срещу тях антибиотиците не са ефективни. Задължително се обади на педиатъра, ако детето ти има няколко последователни дни сополи със зеленикав цвят и го тресе. Това може да е признак на бактериална инфекция на синусите. Ако рожбата ти е все още малка, за да си издуха нослето, използвай специална помпичка. Трябва ти още и физиологичен разтвор. Почистването на носната кухина ще облекчи кашлицата. Ако използваш овлажнител или изкъпеш малкото в добре затоплена баня, това също ще помогне. Същото се отнася и за вдишването на пари от лайка. Добре да се консултираш с педиатъра, преди да дадеш каквото и да е лекарство.

Суха кашлица през нощта
Малкото има продължителна кашлица (може да трае с месеци) без храчки. Тя се влошава, когато то скача и тича.

Каква е възможната причина?
Астма. Това е хронична болест, при която се получават бронхиални спазми, увеличен бронхиален секрет и оток на бронхиалната лигавица. Въпреки че много родители мислят, че признак на астмата е хриптене по време на дишане, много често тя се проявява само със суха кашлица. Секретът в дробовете на малкото го дразни и предизвиква кашлицата. Тя може да се появи и когато детето спортува, при настинки, при вдишване на студен въздух.

  Решение: Веднага заведи детето на лекар, ако заподозреш симптоми на астма. Специалистът ще го прегледа, за да изключи възпалително заболяване. Ще му бъде направена и снимка на дробовете. Добре също да кажеш на лекаря дали в рода си имате астматици. За по-леките случаи на астма на малчуганите се изписват специални инхалатори, които облекчават дишането по време на пристъп. Ако случаят е по-тежък, лекарите назначават специални лекарства. Обади се на Бърза помощ, ако малкото има силен пристъп и не може да диша.

Мъчителна кашлица
За първи път през живота си твоето дете няма сили за игра. То има лека, дрезгава кашлица, както и висока температура, болки в мускулите и запушено носле.

Каква е възможната причина?
Грип. Това е вирусно заболяване, което атакува дихателната система. При децата грипът има дълъг инкубационен период. Те могат да си го носят с дни и да заразят други деца или възрастни.

  Решение: Дай на малкото много течности, както и парацетамол за сваляне на температурата. При децата над 6 месеца е подходящ и ибупрофен за понижаване на температурата и облекчаване на болките. Следващата година направи на детето противогрипна ваксина.
Хриптяща кашлица
Детето ти е настинало от няколко дни и сега към неразположението му се е добавил и стържещ, свирещ звук. Изглежда, че не диша нормално и гърлото му е раздразнено.

Каква е възможната причина?
Бронхит. Това е инфекция на бронхите, които са най-малките въздушни тръбички в дихателната система. Когато те се подуват и се пълнят със секрет, детето има трудности с дишането.

  Решение: Веднага се обади на педиатъра, ако малкото не може да диша и не можа да поема течности. При по-малките деца не се препоръчва да се прави рентгенова снимка на дробовете. Лекарят ще прегледа мъничето и ще му назначи лечение. Детето трябва да си почива и да поема много течности. Повечето деца не се нуждаят от специални медикаменти. Ако се наложи детето, ще бъде прието в болница, за бъде поставено на кислороден апарат и ще му се дадат лекарства.

Магарешка кашлица
Твоето съкровище има къси кашлични тласъци, следващи един след друг, така че не може да си поеме въздух и посинява. След това то поема звучно въздух (като магаре, откъдето и наименованието "магарешка" кашлица). Следва нова серия откъслечни кашлични тласъци. В края на пристъпа изтощеното мъниче се опитва да изхвърли от гърлото си събралия се секрет, във връзка с което най-често повръща. Целият пристъп трае от една до една и половина минути. В някои случаи кашличните пристъпи могат да бъдат многобройни - до 30 - 40 в денонощие.

Каква е възможната причина?
Магарешката кашлица често е симптом на коклюша (у нас тази болест се среща рядко, заради задължителната ваксинация против него). Това е остро инфекциозно заболяване, което се среща най-често при деца под 4-годишна възраст. Могат да заболеят и новородени, както и възрастни. Ако имаш съмнения, че малкото страда от това заболяване, не го извеждай навън и не го събирай с други деца. Обикновено болестта най-лесно се предава в началния си стадий. Подобно на коклюша, но по-леко протича заболяването, което се нарича паракоклюш. Някои вирусни заболявания също могат да протекат с коклюшоподобна кашлица.

  Решение: Задължително заведи малкото на преглед. Ако той потвърди, че става въпрос за коклюш, малчуганът ще бъде изолиран за 30 дни и състоянието му ще се следи стриктно от специалист.

Страниците подготви: Цветанка Райчева

Консултант: д-р Пламен Масларски, педиатър, Многопрофилна болница „Вита“, София


Още в априлския брой на списание „Моето дете“:

Как да се справяш с натрапените съвети?
Всяка бъдеща майка се озовава "в плен" на грижовните приятели и близки.
Няколко идеи как да останеш вярна на себе си, без да обидиш най-близките си хора.

Време е за вкусно хапване!
Кои грешки да избягваш и как най-лесно да създадеш здравословни навици за хранене.

Как да си отгледаш гений?
Прочети как да възпиташ уверено и любознателно дете

2 коментарaДобави коментар »

Geri

От Geri09.06.2009, 11:52 ч.

по добре да се обадите на бърза помощ ако детето ви има магарешка кашлица няма смисъл само да го тъпчите само с лекарства НЯМА ДА МУ МИНЕ колкото по рано толкова по добре

Виж всички коментари за "Колко притеснителна е тази кашлица?".

Още от "Моето дете"

Митът за ужасните 2 години

Митът за ужасните 2 години

Ех, тази страшна, мистериозна възраст, изпълнена с безкрай ...

Главоболие и мигрена

Главоболие и мигрена

70% от бременните жени се оплакват от главоболие, особено през...

Любов или амбиции?

Любов или амбиции?

Всяко малко момиченце си представя какво ще стане като порасне,...

Големите таланти на малките хора

Големите таланти на малките хора

Дали твоят наследник ще бъде следващият Роби Уилямс, Ван Гог или...