Лесно на гърне

10 коментара5/5

Дори и досега да си удряла на камък с обучението на детето ти да ползва гърне, топлите летни дни са твоят шанс. Остави пеленките настрана и опитай да решиш веднъж завинаги проблема с помощта на нашите съвети.Път към свободата

Да научиш малкото да използва гърне е важно за теб не само от финансова гледна точка. Осъзнае ли детето, че е в състояние да контролира нуждите си, това ще му даде повече свобода и независимост. Препъникамъчетата по пътя към неговата самостоятелност обаче са много.
За малкото човече гърнето е мистерия. Поне в началото желанието ти да го научиш на всяка цена за него ще изглежда доста причудливо. Съвременните деца до такава степен са свикнали с пеленките за многократна употреба и усещането за сухота, че лишаването им от тях ги плаши като нещо непривично и дори тревожно. А самото гърне често е оприличавано на играчка, каска, купичка за хранене и какво ли още не...
Липсата на памперса кара мъничето да се чувства уязвимо. А при вида на крайния „резултат“ в гърнето дори някой невръстен смелчага може да се стресне: „Това аз ли го направих?”

Бързай бавно

Нищо чудно, че детето ти се напишква сякаш през 10 минути - при малките изпразването на пикочния мехур става автоматично и на кратки интервали, дори и мехурът да не е пълен. Дори и след навършването на годинка, малкото още няма достатъчно добре развита мускулатура, нито нервна система. Затова не му се сърди, че не успява да контролира отделянето. Нищо чудно и вече да си се сблъскала с феномена, че момченцата привикват към ходенето на гърне много по-бавно, отколкото момиченцата. За съжаление приучаването на гърне е процес, който зависи от много неща: на каква възраст сте започнали, та дори и какъв е темпераментът на детето.

Готови – старт!

Не действай на принципа: може да сяда – следователно може да се научи. По-добре изчакай появата на някои знаци, които ще ти подскажат, че моментът е благоприятен:

„Смени ме“ - детето сочи с пръстче или подръпва памперса – показва, че се чувства некомфортно, тъй като пеленката е мръсна или мокра.

„Сух съм!“ - ако напоследък откриваш, че памперсът остава сух за по-дълго, това е положителен знак. Проверявай също пеленката веднага след ставане – забележиш ли, че малкото не е пишкало през нощта, можеш да спреш с нощния памперс.

„Харесвам гърнето“ - малкото сяда доброволно на гърнето и няма нищо против да стои на него по-продължително време.
Използвай този момент – постой до детето, показвай му книжка или пейте песнички. Колкото по-бързо го превърнете в нещо обичайно, толкова по-скоро ще се поздравите с пълен успех.

Ключето към успеха

Нямала си ни най-малка идея какво неимоверно търпение се изисква, за да успееш да привикнеш мъника към гърнето? Е, вече си наясно, че няма да минеш единствено с голям ентусиазъм. Има обаче няколко хитри вратички, с чиято помощ максимално ще скъсиш целия този маратон:

  • Започни с игра!
  • Разреши на малкото палавниче да потича голичко из къщи. Летните месеци са много благоприятни – няма да се притесняваш толкова, че може да настине. Оставено на воля без памперс, съвсем скоро детето самичко ще се сети: „Ей, ама това било всъщност много хубаво!”

  • Запознай главните действащи лица.
  • Покажи гърнето на малкото и му кажи, че оттук нататък ще го използва. Нека си поиграе с него – остави го на лесно достъпно място. Окуражи го да сяда на него.

  • Започнеш ли веднъж, не се отказвай.
  • След всяко хранене махай пеленката и го подканвай да използва гърнето. Дори и да се противи в началото, ако му създадеш режим скоро ще свикне. Не пести похвалите всеки път, когато сте имали успех.

  • Очаквай „инциденти”.
  • Мъничетата често се заиграват и забравят да дадат знак. Не реагирай бурно на случайното подмокряне. Ако го превърнеш в голям проблем, само ще стресираш детето и може да предизвикаш негативното му отношение.

  • Запази спокойствие.
  • Детето не се опъва само за да те дразни и да вгорчава живота ти. Изпуснеш ли си нервите, можеш да забавиш целия процес на привикване към гърнето.

Ето съветите на наши читателки:

„Ние сега сме в процес на обучение. Четох някъде,че това е въпрос на търпение, а и е много продължителен процес.Трябва постоянство. Малката ни палавница си върши работата по различно време и затова аз я слагам на гърнето след всяко събуждане, час след хранене, в моментите, в които детето се напъва за голяма нужда и преди лягане. Но наистина е трудно да я удържа на гърнето поне 5 мин. Затова разглеждаме книжки или й давам някаква играчка, за да се занимава с нея. Е, все още не сме се научили, макар да вярвам че скоро и това ще се случи:) Но научих едно - приучаването към гърнето явно зависи доста от самото дете - някои отпреди 1 годинка вече са без памперси, други до 3 годинки не искат и да видят гърне. Важното е да не се насилват децата, да се съобразим с детето, когато покаже че е готово – тогава. Но това е лично мое мнение...

Ива Николова от Варна, майка на Никол Белчева


„Всяка майка се притеснява как детето й ще свикне с гърнето. С този проблем се сблъсках и аз. Малката ни дъщеря Цветелина за нищо на света не искаше да седне на гърнето, а го бяхме купили като столче. Реших гърненцето да стане част от играчките. Първо Цветето започна да сяда на него, използвайки го като столче. После започна да го пълни с по-дребните си играчки. Така неусетно, в един момент започна да използва гърнето и по истинското му предназначение, но вече с интерес и любопитство.“

Веселина Симеонова от Сливен, майка на Цветелина Симеонова


„Започнах да уча Йоан на гърне, когато пелената за еднократна употреба бе суха след нощен и следобеден сън. Това стана на около 1г. и 7м. Запасих се за целта с гащички, две гърнета, леглото го приведохме в готовност за подмокряне и с .... нерви и търпение. Всичко това съвпадна и с началото на пролетта, когато прането вече съхне по-бързо и времето позволява по-леко обличане. И така ...
Махнахме пелената за еднократна употреба на Йоан от раз! Свърших пакета и казах,че повече няма да купувам пакети с пелени.Обясних му какво искам от него, че гащите не се мокрят, че бати и кака не ходят в гащите, играчките също.Дори мога да кажа,че ние се научихме благодарение на плюшените играчки, които аз обувах с гащи. Имам гащички, които не ми трябват – скъсани, малки, но идеални за играчките – кукли.
Едното гърне бе в тоалетната, а другото постоянно пред погледа на Йоан. Когато бати или кака отидеше на тоалетна, слагах и Йоан, за да е като тях. Когато слагах Йоан на гърне, слагах и любима плюшена играчка на другото гърне. Дори на плюшените играчки – тези, които са по-големи, слагах гащички, които свалях преди гърне и обувах след това. Т.е. това, което правех с Йоан, правех и с играчките. И така си играехме, но тази игра бе приятна за Йоан и той много се забавляваше. Но не се стоеше на гърнето безкрайно много време. Имах си определен период – до 5мин. Много бързо Йоан започна да прави това, което играчките правеха, и проишествията в гащите почти изчезнаха. Давах му да си види за кратко това, което е произвел в гърнето и да го поощря!
И така на принципа на подражанието Йоан се научи, че в гърнето се прави онова, което доскоро правеше в пелената. След около месец си имахме и знак, който ми даваше, че му се ходи на гърне – просто отиваше, взимаше гърнето и ми го носеше. Точно затова гърнето винаги трябваше да ни бъде под ръка. За известно време го носехме с нас навсякъде или пък поограничихме разходките заради него. Но пък всичко това бе временно. Детето получаваше целувка за поощрение, ръкопляскания и бе доволно, така че скоро започна да свиква и лека полека се върнахме към обичайния си начин на живот.
А благодарение на това, че си загубихме гърнето на една почивка , се научи да сяда и на тоалетната за възрастни на около 2г. и 6м. Просто в планината няма гърнета в изобилие и иска, не иска, въпреки, че си поплака малко първата вечер, трябваше да се примири с тоалетната в станцията.“

Диана Гошева от Благоевград, майка на Йоан Гошев


„За сега нашият опит с гърнето е малък. Когато Павел стана на 8 месеца започнах да го слагам, за да свикне с него. За тази цел бях взела занимателно гърне с глава на заек, която се върти и дрънчи и така го обръщахме на игра. Трябва да се направи така, че на детето да му е приятно да седи на гърнето. Дали с играчки, любим филм или други игри.Според мен е важно детето да е достатъчно голямо и да осъзнава какво и къде трябва да прави.От време на време ходим заедно до тоалетната той на неговото гърне - аз на голямото, обяснявам му че трябва да пишка като мама в гърнето и понякога минава номера. Но общо взето все още се учим. Мисля че когато махна памперса изцяло, ще ми е по-лесно, но е малък, а пък и лятото е по-подходящо време за това. Като се намокри няколко пъти мисля, че ще му е неприятно и ще се научи да казва.“

Иванка Начева от Варна, майка на Павел Иванов


„У нас е традиционно схващането, че детето трябва да се приучи отрано да използва гърне. „ДА, ама НЕ!” Синът ми е вече на 2 години и 5 месеца и определено гърнето не e любимото му място за „акане и пишкане”. Започнахме с обучението на 9-месечна възраст. И според мен това беше сериозна грешка. Сега реших да не настоявам постоянно пред Стефи. Бавно и постепенно ще успеем. Не трябва да насилваме природата и гърнето да ни стане фиксидея!

Елена Аврамова, майка на Стефан Каравлан


Страницата подготви: Цветанка Райчева,

Още в юнския брой на списание „Моето дете“:

Златни правила за бременност без стрес
Как да преодоляваш умората и стреса през 9-те месеца очакване

Малките плувци растат по-здрави
Научи кои са подходящите уроци спрямо възрастта на детето и как да превърнеш плуването в забавление

Бебешки вълнения
Подготви се за първата разходка с новороденото, която може да се окаже голямо изпитание

Защо децата стават агресивни?
Как да реагираш, когато твоето мъниче ухапе друго дете или самото то стане жертва на някой невръстен „побойник“

Ваканция – безгрижна и без болести
Подготви се за евентуалните неразположения на твоето дете далеч от дома

10 коментарaДобави коментар »

Електра

От Електра05.03.2009, 23:03 ч.

На яслата чак ми е странно, че не е свикнал покрай другите.Виж доста е големичък и всичко разбира.По-добре опитвай и му обяснявай от сега.Не чакай лятото.В смисъл да не започне да се депресира, като гледа другите...

Виж всички коментари за "Лесно на гърне".

Още от "Моето дете"

Нани, нани, бебче...

Нани, нани, бебче...

Не помниш кой ден поред не си мигнала, а в секундата в която...

Алергии и хомеопатия

Алергии и хомеопатия

Все повече родители се доверяват на хомеопатията в стремежа си...

21 неизбежни клопки за бременни

21 неизбежни клопки за бременни

Мечтаеш си за една прекрасна незабравима и вълшебна бременност......