Неприятна среща с... летните вируси

1 коментар4/5

Стомашно-чревните неразположения при децата са особено характерни за летните месеци. А най-честата причина за подобни състояния е вирусната инфекция.


7936.jpgДългоочакваната лятна почивка лесно може да се превърне в... катастрофа, ако твоето малко съкровище (без никаква предварителна уговорка) се е срещнало с някой от безбройните летни вируси.
Най-честите причинители за летните не разположения са рота, ентеро, адено,норо вируси (и още много други). Те се разпространяват по въздушно-капков и контактен път. Това означава, че трябва да бъдеш много прецизна в създаването на хигиенни навици на детето, както и да избягваш контакт с болни.
Вирусите лесно и бързо се разпространяват през лятото – най-често в курортните селища, тъй като се събират много хора на едно място, хигиената се влошава и се създават предпоставки за инфекции. А в случая най-уязвими са децата. Особено по-малките от тях, които за пръв път се срещат с неприятните вируси.

Как да познаеш неканения гост...

Симптомите за летните вируси са: повишена температура, повръщане, диария. Понякога можеш да решиш, че детето е настинало, особено е ако прекарало дълго време в морето. Но в повечето случаи това не е съвсем така.

  • Щом има разстройство, причината в повечето случаи е вирус или бактерия.
  • Ако има повръщане, не винаги може да се разбере дали то е следствие на вирусна инфекция или на неподходяща храна. При вирусните инфекции обикновено има катарални прояви от страна на горните дихателни пътища (хрема, кашлица). Но и в двата случая лечението протича сходно.

Обикновено вирусните инфекции преминават за 3-4 дена при деца над едногодишна възраст. При кърмачетата (до 1 година) обаче протичат по-тежко. Без значение на възрастта на детето при проява на тези симптоми непременно се консултирай с лекар.

7936_0.jpg ... и как да го прогониш?

Ето основните правила, които трябва да спазваш, когато детето се разболее от вирусна инфекция с повишена температура,повръщане, разстройство.

1.Въведи незабавно строга диета.

Каква храна включва диетичното хранене?

  • Ако бебето се храни с майчина кърма, не спирай да го кърмиш. Ако е на адаптирано мляко, използвай специална диетична храна. Има разработени диетични формули на „Humana“, „Milupa“, „Nestle”, които са специално за кърмачета с подобни проблеми.
  • При по-големите деца диетата включва обикновени бисквити, солети, сухар и препечен хляб. Разпространеното мнение, че картофите, оризът, бананите са диетична храна е погрешно. Не ги давай на детето по време на лечението, както и никакви други плодове.


Колко дълго трябва да продължи диетата?


Диетата продължава дотогава, докато установиш, че в продължение на 48 часа изхожданията на детето са нормални. При едни деца нормализирането на дейността на стомашно-чревния тракт става за 3-4 дена, при други може и повече – 10-15 дена. Не забравяй да информираш педиатъра за състоянието на малкото.

Как да захраниш детето след диетата?

  • При кърмачетата: захранването става, като се дава на малкото наполовина от диетичното мляко, което е приемало по време на заболяването, и от адаптираното, което пие, когато е здраво. Ако в продължение на 24 часа всичко е наред, схемата е следната:I ден:
детето се храни само с адаптирано мляко.

II ден:
адаптирано мляко + въглехидратна храна (каша) за едно хранене.

III ден:
адаптирано мляко + въглехидратна храна + зеленчуково пюре

  • След 1 и 1/2 - 2-годишна възраст:
    Захранването става постепенно с въвеждане на попара, крем, зеленчукова супа,пюре.


2.Най-важното е детето да пие много вода.

Това е необходимо, за да не се стигне до обезводняване. Няма точно определено количество вода, което детето трябва да изпие на ден. Колкото повече, толкова по-добре.
Ранният симптом на обезводняването е жаждата. Предлагай на детето вода по малко и на често.
То обаче не бива да приема сладки течности - затова не предлагай компот или плодови сокове. (Плодовите частици дразнят лигавицата на стомаха, а концентрираната захар влошава състоянието.) Ако детето обича чай, можеш да му дадеш, но без подсладители.
Добре е детето да пие от специалните разтвори за орална рехидратация, които се продават в аптеките. (Това е прах, който се разтваря според указанията на пакетчето и се получава разтвор, отговарящ на изискванията за рехидратация.)
Единствен недостатък на всички такива разтвори е техният вкус (наподобява морска вода със захар). По-малките деца обикновено ги пият без проблем, но поголемите хитрушковци отказват.
Не се доверявай на рецепти, според които ти сама можеш да направиш подобен разтвор. Те не са ефикасни, защото разтворът за орална рехидратация трябва да съдържа натрий и глюкоза в определени концентрации (70 – 100 ммол/л), за да функционира по нужния начин.
Имай предвид, че колкото е по-малко детето, толкова по-голям е рискът от обезводняване! Ако въпреки редприетите мерки малкото е отпаднало, вяло, има ацетонов дъх от устата, кожата на коремчето е особено суха, то в тези случаи обикновено се налага хоспитализиране, за да се включат системи.
Ето защо в периода на лечението системно се консултирай с лекар за състоянието на детето.

3.Не давай медикаменти по своя преценка

Независимо какво е заболяването, никога не давай лекарства на детето без консултация със специалист. Не бързай с антибиотиците! При вирусна инфекция те не само че не помагат, но могат и да навредят. Много често летните вируси са придружени и с висока температура. Тогава можеш да дадеш парацетамол или нурофен след консултация с педиатъра.
Когато детето е болно, трябва да си бъде в къщи, на хладно. Ако сте на море, в никакъв случай не го води на плаж, докато напълно не се нормализира състоянието му. Основното е да си стриктна към хранителния режим на детето, да даваш достатъчно течности и и да му осигуриш нужното спокойствие.


Нужно е да знаеш...

Съхранявай правилно храната

През рез лятото салмонели (и всякакъв друг вид бактерии) могат да се окажат в хранителните продукти и да предизвикат заболяване.
За това бъди особена внимателна към правилното съхранение на храните, които консумирате. Докато пазарувашу, обръщай внимание на датата на производство и на трайността. Най-лесно се развалят: яйцата, майонезата, различни кремове и други храни, които се приготвят със сурови яйца, както и млякото, рибата, месото. Оставени извън хладилника, храните стават опасни и водят до стомашно-чревни инфекции. Когато даваш на детето яйце, бъди внимателна. То трябва да ври поне 15 минути. Салмонелите могат да се развият и в зеленчуци и боза. Имай предвид, че в топлото време и малкото количество микроорганизми, попаднали в храната, причиняват заболяване.


Борислава Байкушева-Бонева
Консултант: д-р Атанас Мангъров, д.м.,
завеждащ детско отделение
със сектор за интензивно лечение,
Инфекциозна болница,София

юли 2008

www.moetodete.bg

Още в новия брой на списание „Моето дете“
Магнезий срещу преждевременно раждане

Чудото на първото движение
Какво ли иска да ти каже бебчо чрез помръдванията си?

Детските капризи
Можеш да укротиш опърничавото хлапе

В търсене на най-добрата закуска
Суперменю за здраве и сила на твоето дете

Наръчникът на мама по Първа лятна помощ
Най-честите наранявания и проблеми през лятото

Лечебната сила на морето
Използвай разумно природните богатства

Тялото ти след раждането (от глава до пети)
С малко грижи и усилия ще изглеждаш по-добре и отпреди

1 коментарДобави коментар »

ЛИЛКА

От ЛИЛКА26.06.2008, 10:37 ч.

картофите най-добре изчистват червата при бактериална инфекция

Виж всички коментари за "Неприятна среща с... летните вируси".

Още от "Моето дете"

Как да включим в игрите срамежливото дете

Как да включим в игрите срамежливото дете

Когато излезеш в градинката и твоят малчуган отказва да се...

Най-объркващите въпроси за раждането (и техните точни отговори)

Най-объркващите въпроси за раждането (и техните точни отговори)

Със сигурност си прочела много противоречива информация за...

В търсене на бащата-мечта (наръчник за Отчаяни съпруги)

В търсене на бащата-мечта (наръчник за Отчаяни съпруги)

Защо някои татковци часове наред се занимават с децата си, а...

Усложнение след  раждането – инфекции ‚ бяло течение

Усложнение след раждането – инфекции ‚ бяло течение

Кървенето след раждане, наподобяващо менструално, изчезва в...