ЛиЛана: Приятелят ми поощри новия ми бизнес

4 коментара3/5

След тежко дипломиране в Лондон ЛиЛана направи IT компания в България

ЛиЛана: Приятелят ми поощри новия ми бизнесАко феновете на ЛиЛана се питаха къде изчезна певицата през 2011-а, отговорът е – тази година е била посветена единствено и само на дипломирането й в London School оf Economics. За нея това време се оказало преломно, тъй като магистратурата по специалността European Political Economy била изключително тежка дори за колегите й от прочути университети като Харвард и Кеймбридж.

Нечовешкият режим на учене, който спазвала, за да успее, самотата и борбата с ежедневните проблеми, далеч от семейството й и любимия мъж, коствали на ЛиЛана пълно психическо и физическо изтощение и 7 килограма по-малко, които, за момиче с нейната крехка физика, са фатално много. Но изминалата година й се отблагодарила доста щедро – съзряване, отключване на творческата енергия и пълното удовлетворение, че е завършила успешно един важен период в живота си. Сега ЛиЛана не само се завръща на музикалната сцена с първото си напълно авторско парче „Сама“, в съвместно изпълнение с брат си – бийтбоксъра SkilleR, а и в напълно ново поприще – собствен бизнес. Въпреки че много момичета, чийто приятели имат възможността да ги издържат, избират съвсем различен път, крехката певица иска да докаже нещо различно за себе си. Още повече, че мъжът, с когото е от 18-годишна възраст, също я насърчавал да се развива и да бъде самостоятелна.

„Колкото повече имам и знам, че мога да не правя нищо, толкова повече искам да правя нещо - казва ЛиЛана по повод своя женски избор. - Освен че на мен самата винаги ми е харесвало да се спречквам с всякакви трудности, това е свързано допълнително и с модела на поведение, който имам до себе си. Мъжът до мен има възможности, не го отричам, не отричам и че ми е помагал за много неща. Но той е и човек, който ме научи, че, ако аз самата не се развивам и да не правя нещо, няма как да се чувствам добре до него. До такъв мъж много малко жени биха се чувствали добре. Той ме стимулира, кара ме да искам да живея.“ Много хора смятали, че ЛиЛана е много амбициозна, но според нея това е само повърхностният поглед на хора, които не я познават достатъчно. Истината била, че всъщност тя правела само неща, които харесва и затова ги правела с цялото си сърце. И затова й се получавало. „Както казва метафорично една моя приятелка: „Ти можеше да летиш в Космоса сега, нали знаеш? А ти не си там, защото искаш да направиш нещо сама и да се развиваш“ - усмихва се певицата.

Относно престижното си образование в London School оf Economics Лилана обяснява, че не отишла там само заради дипломата, нито заради идеята, че ще работи нещо точно определено. Следването в този университет й дало много за израстването й като човек, като начин на общуване с хората. Освен това, през тази една година, в която се прибрала в България единствено за миналата Нова година само за няколко дни, момичето живеело само за пръв път досега - без семейството и приятеля си. И се научила се да се справя напълно само с всякакви дребни проблеми. Включително да готви. „Трябваше да се местя в друго жилище и ми се наложи да сглобявам и опаковам кашони. Като започнах да ги вдигам, всичко изпадна. Влеязох в YouTube, написах „как се сгъват кашони“, гледах клипчето и се научих, какво да правя!“ - смее се ЛиЛана.

Въпреки че певицата предварително знаела, че няма да е лесно, дипломирането й в Лондон се оказало истинско мъчение. „Аз знаех, че в този университет учат само някакви генийчета от Харвард, от Колумбийския университет, от Кеймбридж и т.н., но включително и те накрая споделиха, че такъв зор не са виждали.“ - обяснява ЛиЛана. Тя учела по 9-10 часа на денонощие, без никакво мърдане. Пълната оптимизация на времето била строго регулирана - лягане в 2 часа през нощта, навиване на алармата за 4 и така всеки ден - по 2 часа сън през 4-5 часа учене. От стреса отслабнала със 7 кг и била просто неузнаваема.

Когато се върнала през лятото след дипломирането, успяла да отпочине и едва тогава осъзнала, че всичко е свършило и че това е един много важен етап в живота й. Усилията й били възнаградени с нещо, което винаги искала да прави – собствен бизнес. „Много ми се правеше нещо извън музиката, което да е мое, което аз да управлявам, да създавам сама – споделя ЛиЛана. - Стана случайно. С трима българи, с които учих там, създадохме IT компания. Всички сме млади, креативни хора, мислим по нестандартен начин и работим в екип – нещо, което за пръв път ми се случва. Много съм щастлива с тези хора. Правим всичко сами – маркетинг, реклама, рисърч, икономически и финансови анализи, имаме и един програмист. Успяхме да направим бизнес план, кандидатствахме по една програма, сега чакаме резултата, до няколко месеца ще е факт“ - радва се момичето.  

ЛиЛана не планира скоро да създава семейство и да ражда дете. Смята, че й е рано още, тъй като е 25 години.
„Мисля, че да родиш в такава възраст е вид бягство, а аз нямам нужда от него. Мисля, че бебето ще дойде естествено, след 30 най-вероятно. Имам приятелки на моята възраст, които имат деца и са щастливи, аз обаче не бих била – толкова рано да си стоя вкъщи и да гледам дете, без нищо друго да правя... А и малките деца леко ме дразнят понякога, още не им се радвам. На този етап си имам котка. - шегува се певицата. - И още нещо. Имам мъж до себе си, но искам да направя така, че да мога да се грижа и сама за едно дете, да бъда способна да го правя чисто финансово“ - завършва откровено ЛиЛана.  

Сама
Новото парче било създадено в кратките промеждутъци за почивка, докато ЛиЛана учела усилено за дипломирането си в Лондон и може би затова навява самотност и лека тъга
. „Това е първата изцяло моя песен, която се осмелявам да пусна. Досега съм работила с големи български и световни продуценти, правила съм парчета, които са за забавление и са минавали ей така. Сега обаче виждам как хората за пръв път възприемат моя песен не толкова като продукт, а усещат това, което съм искала да кажа, и го тълкуват. Това ми доставя страхотно удоволствие. Мисля, че това ми е най-успешната песен“ - казва певицата.  

Лидия Спириева
сн. личен архив, 


В брой 1-2/2012   на Story можете да прочетете още:

брой 1-2/2012 

4 коментарaДобави коментар »

J

От J16.05.2012, 06:45 ч.

Хубав коментар, браво! Браво и за времето, което си отделила, за да го напишеш, за което благодаря.

Виж всички коментари за "ЛиЛана: Приятелят ми поощри новия ми бизнес".

Още от "Story"

Мисия: сексуална революция

Мисия: сексуална революция

Лейди Гага ще променя света със скандалното си видео Telephone, което...

Гергана: Този ли е бившият ти?

Гергана: Този ли е бившият ти?

Свърши ли любовната ваканция на Гергана, за кого пее сега и ще...