Преди да боядисаме стените...

3 коментара5/5

Цветовете в жилището допълват душевния ни уют

Добре е да следваме модните тенденции, когато избираме цветовете за дома си, но не забравяйте, че от багрите зависят не само уютът, но и настроението и самочувствието ни.


Да имаме предвид...
И психолози, и други специалисти, които изследват влиянието на цветовете върху душевния комфорт, и посветените във все по-популярното древно китайско учение фън-шуй предупреждават да не се подценяват багрите в дома ни.
Преди да купите боя и да хванете четката, трябва да послушате и вътрешния си глас – сигурно сте забелязали кои цветове ви създават добро настроение или ви карат да се отпуснете, а и със сигурност имате любими... Вижте обаче защо не бива да боядисвате спалнята си в червено, дори и да сте от най-големите почитатели на алените нюанси.

Бяло
То поражда усещане за чистота и свежест. Голямото му достойнство е, че прави стаите да изглеждат по-светли и просторни. Затова именно бялото е незаменимо за малки помещения като баня или тясна кухня. То е добър фон за  ярките нюанси в мебелировката или за декорацията. Недостатък на светлия цвят е, че на него ясно личат зацапванията. Експертите препоръчват да не се боядисват в бяло стените на спалнята, защото не влияе добре на интимните отношения.

Черно
Този цвят създава контраст в съчетание с повечето багри и това е ефектно. Все пак не е препоръчително да прекалявате с него, защото поглъща светлината и видимо намалява пространството. Добре е, когато използвате черно, да сложите в стаята и лъскави, отразяващи повърхности – огледала, блестящи панели или гланцирани плочи... Според тълкуванията този цвят е на пустотата, отрицанието и тъгата, така че го използвайте умерено.

Сиво

Става за фон на почти всяка цветова комбинация, но тъй като е доста скучно, не бива да доминира в дома ви. Като цвят е подходящ за стена зад масивни мебели или да се постави картина върху него.
Ако ви е трудно да отслабнете, боядисайте в сиво кухнята или трапезарията и ще видите, че по-рядко и за по-кратко ще седите в тези помещения. Гълъбовата окраска се свързва с практичността, разумността и недоверието. Сивото смъква напрежението, но и навява скука.

Червено
За мнозина то е богатство, разкош и красота. Има свойството да енергизира и повдига настроението. С червено може да постигнете добър ефект в гостната, дневната и кухнята. Не го ползвайте обаче в спалнята и детската – там цветовете трябва да успокояват. Когато избирате цвят за стая, в която живеят по-възрастни хора – избягвайте алените багри, защото те покачват кръвното налягане.
Ако в дома ви преобладават студените окраски обаче, ще стоплите интериора си с червеничко тук и там. За доста хора този цвят ги раздвижва и носи радост, страст, решителност.

Жълто
Слънчевият цвят е много подходящ за стаи със северно изложение. Жълтото е добро за хора, които водят активен начин на живот. То дава оптимизъм и бодрост. Според психолозите топлите му нюанси увеличават и апетита. Този цвят става за детската стая, защото стимулира интелекта. На него добре се открояват например закачената програма за училище или пък веселите рисунки.
Факт е обаче, че има нюанси на жълтото, които дразнят с прекалената си яркост. Все пак е доказано, че лимоненото е истински антидепресант и помага да се постигат повече успехи.

Оранжево
Това е цветът на духовната и физическата разкрепостеност. Предразполага към комуникация и събужда доверие. Добър е за помещения, в които се събират повечко хора – дневна, гостна...
Оранжевото стимулира творческите и познавателни процеси, така че е напълно подходящо за стаята на ученика и студента. Но не ползвайте портокаловите багри като основен фон, защото тласкат към агресивно поведение. То също енергизира, подобрява настроението и дава увереност.

Кафяво
Избирайте светлите му нюанси и ще имате хубав фон за мебелите. Бежовото, прасковеното и млякото с кафе са багрите, които ще „отворят” много банята, особено ако в нея има по-тъмни детайли и предмети. Не боядисвайте с мрачните му нюанси малки помещения.
Като цяло този цвят отморява и дава усещане за здраве и добруване. Кафявото стимулира фантазията.

Синьо
Психолозите са много „за” този цвят в спалнята, защото смъква напрежението. Визуално светлите му нюанси увеличават пространството. Трябва да внимавате обаче, защото синьото убива апетита, а много тъмните му варианти навяват печал.
Това е цветът на духовната възвишеност и мъдрост. Стимулира човечността и повишава увереността.

Лилаво
Смята се за най-загадъчния цвят. Едни го харесват, а за други е потискащ. Той предразполага към вглъбеност и съзерцание. Използвайте по-светлите нюанси, защото тъмните уморяват. Лилавото все пак стимулира хармонията и състрадателността.

Зелено

То е най-близо до природата и е много приятен цвят както за очите, така и за душата. Действа успокояващо, неутрализира лошата енергия. Добре приляга в просторни и светли помещения. Става за фон в кабинет или в стая, където учат децата, защото стимулира концентрацията. Трябва да знаете обаче, че зеленото се съчетава най-добре със собствените си нюанси. Буди усещане за движение и растеж, поражда уравновесеност и увереност.

Страниците подготви: Мая СтоеваЧетете още в новия бр.39  на „Журнал за жената“
 новия бр.38  на „Журнал за жената“
Специални страници
Безработен вкъщи?
Можем да му помогнем

Любов и партньорство
Ревността убива чувствата
Как да я укротим?

Мода
7 модни идеи за всекидневното облекло

Красота
Гримът на новия сезон

Среща с... Витомир Саръиванов
„Изневерих и признах.“

3 коментарaДобави коментар »

Mel

От Mel04.10.2009, 15:45 ч.

Преди да боядисаме стените преди всичко е желателно да изберем подходящата боя. Аз лично ви препоръчвам на фирма мегахим страхотен офис невероятни специалисти работят на МАКСИМум а и мисля на 3 ет беше Стелко...

Виж всички коментари за "Преди да боядисаме стените...".

Още от "Журнал за жената"

Смехът ви говори за вас

Смехът ви говори за вас

Начинът, по който се усмихвате, говори много за вас. Дали го...

Меню за хубаво настроение

Меню за хубаво настроение

За да бъдем в емоционално и физическо равновесие, трябва да дадем...

 Завистта – повод за война в офиса

Завистта – повод за война в офиса

Според психолозите завистта е разрушителна емоция, която лесно...