Преди да боядисаме стените...

3 коментара5/5

Цветовете в жилището допълват душевния ни уют

Добре е да следваме модните тенденции, когато избираме цветовете за дома си, но не забравяйте, че от багрите зависят не само уютът, но и настроението и самочувствието ни.


Да имаме предвид...
И психолози, и други специалисти, които изследват влиянието на цветовете върху душевния комфорт, и посветените във все по-популярното древно китайско учение фън-шуй предупреждават да не се подценяват багрите в дома ни.
Преди да купите боя и да хванете четката, трябва да послушате и вътрешния си глас – сигурно сте забелязали кои цветове ви създават добро настроение или ви карат да се отпуснете, а и със сигурност имате любими... Вижте обаче защо не бива да боядисвате спалнята си в червено, дори и да сте от най-големите почитатели на алените нюанси.

Бяло
То поражда усещане за чистота и свежест. Голямото му достойнство е, че прави стаите да изглеждат по-светли и просторни. Затова именно бялото е незаменимо за малки помещения като баня или тясна кухня. То е добър фон за  ярките нюанси в мебелировката или за декорацията. Недостатък на светлия цвят е, че на него ясно личат зацапванията. Експертите препоръчват да не се боядисват в бяло стените на спалнята, защото не влияе добре на интимните отношения.

Черно
Този цвят създава контраст в съчетание с повечето багри и това е ефектно. Все пак не е препоръчително да прекалявате с него, защото поглъща светлината и видимо намалява пространството. Добре е, когато използвате черно, да сложите в стаята и лъскави, отразяващи повърхности – огледала, блестящи панели или гланцирани плочи... Според тълкуванията този цвят е на пустотата, отрицанието и тъгата, така че го използвайте умерено.

Сиво

Става за фон на почти всяка цветова комбинация, но тъй като е доста скучно, не бива да доминира в дома ви. Като цвят е подходящ за стена зад масивни мебели или да се постави картина върху него.
Ако ви е трудно да отслабнете, боядисайте в сиво кухнята или трапезарията и ще видите, че по-рядко и за по-кратко ще седите в тези помещения. Гълъбовата окраска се свързва с практичността, разумността и недоверието. Сивото смъква напрежението, но и навява скука.

Червено
За мнозина то е богатство, разкош и красота. Има свойството да енергизира и повдига настроението. С червено може да постигнете добър ефект в гостната, дневната и кухнята. Не го ползвайте обаче в спалнята и детската – там цветовете трябва да успокояват. Когато избирате цвят за стая, в която живеят по-възрастни хора – избягвайте алените багри, защото те покачват кръвното налягане.
Ако в дома ви преобладават студените окраски обаче, ще стоплите интериора си с червеничко тук и там. За доста хора този цвят ги раздвижва и носи радост, страст, решителност.

Жълто
Слънчевият цвят е много подходящ за стаи със северно изложение. Жълтото е добро за хора, които водят активен начин на живот. То дава оптимизъм и бодрост. Според психолозите топлите му нюанси увеличават и апетита. Този цвят става за детската стая, защото стимулира интелекта. На него добре се открояват например закачената програма за училище или пък веселите рисунки.
Факт е обаче, че има нюанси на жълтото, които дразнят с прекалената си яркост. Все пак е доказано, че лимоненото е истински антидепресант и помага да се постигат повече успехи.

Оранжево
Това е цветът на духовната и физическата разкрепостеност. Предразполага към комуникация и събужда доверие. Добър е за помещения, в които се събират повечко хора – дневна, гостна...
Оранжевото стимулира творческите и познавателни процеси, така че е напълно подходящо за стаята на ученика и студента. Но не ползвайте портокаловите багри като основен фон, защото тласкат към агресивно поведение. То също енергизира, подобрява настроението и дава увереност.

Кафяво
Избирайте светлите му нюанси и ще имате хубав фон за мебелите. Бежовото, прасковеното и млякото с кафе са багрите, които ще „отворят” много банята, особено ако в нея има по-тъмни детайли и предмети. Не боядисвайте с мрачните му нюанси малки помещения.
Като цяло този цвят отморява и дава усещане за здраве и добруване. Кафявото стимулира фантазията.

Синьо
Психолозите са много „за” този цвят в спалнята, защото смъква напрежението. Визуално светлите му нюанси увеличават пространството. Трябва да внимавате обаче, защото синьото убива апетита, а много тъмните му варианти навяват печал.
Това е цветът на духовната възвишеност и мъдрост. Стимулира човечността и повишава увереността.

Лилаво
Смята се за най-загадъчния цвят. Едни го харесват, а за други е потискащ. Той предразполага към вглъбеност и съзерцание. Използвайте по-светлите нюанси, защото тъмните уморяват. Лилавото все пак стимулира хармонията и състрадателността.

Зелено

То е най-близо до природата и е много приятен цвят както за очите, така и за душата. Действа успокояващо, неутрализира лошата енергия. Добре приляга в просторни и светли помещения. Става за фон в кабинет или в стая, където учат децата, защото стимулира концентрацията. Трябва да знаете обаче, че зеленото се съчетава най-добре със собствените си нюанси. Буди усещане за движение и растеж, поражда уравновесеност и увереност.

Страниците подготви: Мая СтоеваЧетете още в новия бр.39  на „Журнал за жената“
 новия бр.38  на „Журнал за жената“
Специални страници
Безработен вкъщи?
Можем да му помогнем

Любов и партньорство
Ревността убива чувствата
Как да я укротим?

Мода
7 модни идеи за всекидневното облекло

Красота
Гримът на новия сезон

Среща с... Витомир Саръиванов
„Изневерих и признах.“

3 коментарaДобави коментар »

Mel

От Mel04.10.2009, 15:45 ч.

Преди да боядисаме стените преди всичко е желателно да изберем подходящата боя. Аз лично ви препоръчвам на фирма мегахим страхотен офис невероятни специалисти работят на МАКСИМум а и мисля на 3 ет беше Стелко...

Виж всички коментари за "Преди да боядисаме стените...".

Още от "Журнал за жената"

 Имаме недоброжелатели?

Имаме недоброжелатели?

Лесни идеи да ги разпознаем и обезоръжим

Как да разговаряте с шефа, така че да ви чуе

Как да разговаряте с шефа, така че да ви чуе

Хитра тактика за оцеляване в офиса

Ако детето ви харчи много

Ако детето ви харчи много

Нови дрехи, гримове, почерпки с приятели, DVD, кино... дневните...

Да споделяме всичко? Рисковано е

Да споделяме всичко? Рисковано е

За да сме заедно, трябва да си имаме доверие. За да го изградим...