Признаци, по които да разпознаем добрия лекар

7 коментара4/5

В днешно време е все по-трудно да се намери компетентен, грижовен, и честен доктор. Затова е хубаво да подложим на обстойна проверка нашия и ако не отговаря на критериите ни, да го сменим с друг.


Добре организиран е
При спешен случай действа веднага, не ви оставя да си чакате реда. В кабинета му никой не се задържа на сладки приказки, докато навън се вие опашка, още по-малко пък прави дълги кафе-паузи със сестрата. Когато има нужда от мнение на друг специалист, не бави данните за пациента или ги дава на самия пациент, за да ги занесе той на специалиста в дадена област.

Знае какво е лекарска тайна
В кабинета сте само вие и лекарят, най-много и медицинската сестра да е там. Има параван, зад който да се съблечете. Казва ви какви са резултати от прегледа едва след като сте се облекли. Никога не съобщава диагноза или резултати от изследвания пред друг или на вас по телефона, когато в кабинета му има пациент. Не позволява на никого да види личните ви данни – адрес, ЕГН, телефонен номер и т.н.

Уважава ви
Никога няма да ви дискриминира заради произход, социален статус, образование или обществено/финансово положение. Не пуска в кабинета си предредили се пациенти, защото са му близки, близки на негов колега или, защото ще му платят „под масата“. Не иска от вас нищо друго освен официално обявената сума.

Не ви претупва

Отделя достатъчно време, за да ви прегледа. По време на прегледа е съсредоточен само върху вас, не се е заслушал в радиото, не обменя клюки със сестрата. Интересува се как върви лечението, какъв е ефектът от предписаните лекарства. Пита за общото ви състояние, начина на живот, работата, наследствени болести и др., защото всичко това дава отражение на здравето. Ако искате, ви дава направление за специалист. Разполагате с мобилния му телефон.

Учи цял живот
Добрият лекар не остава със знанията, получени в Медицинска академия. Ако пожелаете, ви информира къде е завършил и специализирал. На стената в кабинета му се появяват нови и нови сертификати. Учи се да работи с нова техника, но и успешно прилага лечебно-диагностични методи. Дори най-съвършената апаратура е само инструмент за получаване на допълнителна информация за болестта.

Обяснява на човешки език
Ясно и търпеливо ви разяснява и най-сложната диагноза или изследвания, които предстои да направите. Помага си и с помощта на илюстрации. Запознава ви подробно с начина на лечение – неговите плюсове и минуси, както и какъв ефект да очаквате. Обяснява какво ще се поеме от Здравната каса и какво не, както и ви информира поне приблизително колко ще струва даден медикамент, изследване или цялото лечение. Предразполага ви да питате и отговаря на всички ваши въпроси.

Дава ви информация

В чакалнята има брошури за различните профилактични прегледи, които можете да четете, докато чакате, или да си вземете вкъщи. Може да ви препоръча специалиста, от когото имате нужда, но не и да ви го налага. Ако страдате от хронично заболяване, ви информира за различни терапии, включително алтернативни методи.

Предлага второ мнение

Когато трябва да вземете важно решение – например дали да се подложите на дадена операция, докторът го взима с вас, а не отсича сам, че  трябва задължително да се направи. При всички случаи ви предлага да се консултирате и с друг негов колега, ако имате съмнения.

Страниците подготви: Мила Попова
Четете още в новия бр.43  на „Журнал за жената“
 новия бр.43  на „Журнал за жената“
Специални страници

Учените установиха...
Икономическата криза укрепва брака

Ексклузивно интервю
Интимно с Инджи от „Перла“

Красота
9 лесни трика да поправим грешките при гримиране

Среща с Анелия Раленкова
Родена съм за сцена

Здраве
8 ефикасни начина
да открием добрия лекар

7 коментарaДобави коментар »

Maritta

От Maritta04.11.2009, 02:28 ч.

Хм, ами аз познавам такъв лекар. Ама само един. Гастроентролог. Бяла лястовица - трябва да го разнасят из България и да го показват като някакво странно чудо на медицината.

Виж всички коментари за " Признаци, по които да разпознаем добрия лекар".

Още от "Журнал за жената"

По-малко калории, по-малък риск от диабет

По-малко калории, по-малък риск от диабет

Над 120 милиона души по света страдат от захарна болест. 80% от тях...

Как да намерим време за себе си?

Как да намерим време за себе си?

Често умората и напрегнатото ежедневие съпътстват жените,...

В ритъма на ориенталските танци

В ритъма на ориенталските танци

За да сме съблазнителни, с тънка талия и по-здрави

10 хитри идеи да се чувстваме добре в офиса

10 хитри идеи да се чувстваме добре в офиса

Повечето от нас нямат възможност да избират нито колегите, с...