Как да се справим със студовата алергия?

4 коментара3/5

Като намерим истинската причина за нея


Има хора, за които студът не е просто неприятна тръпка, а по-скоро причинител на много неудобства, дори болка. Силно зачервяване, обриви, влажни очи, течащ нос – и това... след всяко излизане навън. През целия зимен сезон. Какъв е проблемът и има ли решение?

Симптомите могат да засягат различни органи – ръцете, краката, очите, устните... Обикновено се проявяват като зачервявания, обриви, отоци. Проявленията на студовата алергия много приличат на хранителна алергия, провокирана от яйца, риба, ягоди или шоколад. Ако отидете на алерголог, може да ви открие алергия към някоя храна, но студовата алергия да се „скрие“ – да получите отрицателен резултат. Причината е в това, че зад термина студова алергия всъщност се крият различни проблеми: стомашно-чревни или ендокринни, възпален синузит, болни зъби или сливици. Всичко това трябва да бъде проверено. Ако истинският причинител на студовата алергия бъде открит и решен, вероятно ще се отървете и от неприятните проблеми при всяко излизане.
 
Проверка - тест с кубче лед
Ако поставянето на кубче лед от вътрешната страна на китката (или малко над нея) за 15 минути ви причини силно зачервяване, обрив и сърбеж – очевидно страдате от студова алергия. Но проблемът може да е по-сериозен – при по-натрапчиви симптоми се обърнете към лекар.
 
Кога и къде се проявява?

Всъщност проблемът често не се проявява навън, а когато влезете на топло. Кожата реагира и без излизане навън – при миене с по-студена вода. Важно е да се знае, че студовата алергия не засяга само откритите участъци на кожата (ръцете, лицето, ушите) – можете да откриете обриви и по вътрешната страна на бедрата. Мигренни болки, оток и сълзене на очите, кихане, подути и разранени устни – всичко това не се проявява за няколко минути, а може да трае и няколко часа.

Двойници на студовата алергия

Често болките и отоците по ръцете не са причинени от студова алергия, а от по-сериозен проблем – синдром на Рейно. При него кръвоносните съдове се свиват силно при студ и кръвта не стига до пръстите, поради което побеляват и болят. Необходима е намесата на ревматолог.
Реакцията на очите към студа също може да ви заблуди: те сълзят, но това невинаги е алергична реакция. Студът и пронизващият вятър предизвикват свиване на слъзните канали, а сълзите просто си намират път навън. Това може да се избегне с подходящи капки с успокояващо действие.

Няма лечение, но има облекчение

Няма препарат, който да лекува студова алергия – точно поради факта, че причините и проявленията могат да са различни. Важни са две неща: да се набляга на предпазването от ниски температури и да се лекуват други заболявания на организма, които могат да подсилват студовата алергия. Но за определянето на заболяването и лечението му ви е нужна задължителна консултация със специалист.

 Преди излизане
1. „Бронирайте“ се срещу студа - не излизайте без шапка, шал, ръкавици и дебели обувки.
2.Не чакайте ръцете ви да се разранят и да се появят язви - подсилвайте кожата преди излизане, като намазвате откритите части на тялото с мазен крем.
3.След консултация с лекар започнете да приемате преди излизане антихистаминови препарати – през устата и носа.Четете още в новия бр.50  на „Журнал за жената“

Журнал брой 50

4 коментарaДобави коментар »

Ина

От Ина27.05.2011, 21:58 ч.

По-горе описаното лечение е доста подвеждащо. Авторката е дилетантка. Дефламола е само при изгаряне на кожата, а при студовата алергия е противопоказен. Ако имате такъв проблем се консултирайте с алерголог или...

Виж всички коментари за "Как да се справим със студовата алергия?".

Още от "Журнал за жената"

На работното място все оставаме до късно вечер

На работното място все оставаме до късно вечер

Как да се справим с този проблем

8 причини да смените работата си

8 причини да смените работата си

Кризата няма край, така че не си струва да се примирявате с ...

Пари = щастие?

Пари = щастие?

Оптимистите на висок глас проповядват, че щастието не е в парите....

„Бременна съм!“ - кога да съобщим новината на шефа?

„Бременна съм!“ - кога да съобщим новината на шефа?

Радостта от очакването на бебето може да бъде помрачена от ...