Справете се с хъркането, за да не съсипе нощта ви

3 коментара2/5

Няма човек, който да не хърка, особено ако е със запушен нос или има хрема. Но перманентното хъркане е истински кошмар.

То дори може да развали добри семейства, когато пречи на единия партньор да заспи. Понякога няколко малки промени могат да решат проблема. Възползвайте се от нашите съвети и ги приложете към себе си или ги препоръчайте на партньора си.

Справете се с хъркането, за да не съсипе нощта виХъркането е неприятно за слушащия, но направо вредно за здравето на хъркащия.При него организмът не може да се възстанови пълноценно. Тялото не получава достатъчно количество кислород по време на сън. При ронхопатия (хъркане) се нарушава регулацията на дишането по време на сън и нараства стресът, хроничната умора и пристъпите на лошо настроение.
В повечето случаи хъркането е провокирано от възпиране на въздуха в задната част на гърлото. Сливиците и мъжецът вибрират и провокират шум при всяко издишване. Ронхопатияга е два пъти по-често срещана при мъжете, отколкото при жените. Тенденция е тя да се среща повече при хора от напреднала възраст, особено след 55 години.

Сменете възглавницата си
Използването на дебела възглавница пречи на вратните мускули да се отпуснат и по този начин се стесняват дихателните пътища. Ниската възглавница дава възможност вратът да стои в по-изправено положение и това облекчава преминаването на въздуха.

Следвайте добър ритъм
Лягайте и ставайте от сън в определен час. По този начин лесно ще влизате във фазата на дълбокия сън. Хъркането е свързано с фазите на повърхностния, с т.нар. лек сън.

Спете настрани
Принципно човек хърка, когато спи по гръб, тъй като тази поза притегля долната челюст. По-добре е да спите настрани или по корем. Ако не успявате да се отпуснете в друга поза, то повдигнете леглото при главата с 5 см, стига това да не предизвиква проблеми с кръвообращението. По този начин ще повдигнете брадичката си и главата ви ще заема правилната позиция по време на сън.

Спрете пушенето, алкохола и приспивателните
Алкохолът води до отпускане на мускулатурата на врата при спане и това стеснява дихателните пътища, благоприятстващо хъркането. Хората, които пият по-малко и не пушат, нямат такъв проблем.
Никотинът възпалява тъканите, които са разположени в задната част на гърлото, и също са причина за появата на хъркане при сън.

Яжте по-малко вечер
Вечеряйте най-малко три часа преди лягане, за да имате време храната да се смели. Леката вечеря пречи на диафрагмата да продължи да работи на пълни обороти, което пречи на дишането. Преди сън вземете лъжица мед, за да „смажете гърлото“, но винаги преди да си измиете зъбите.

Понижете теглото
Намаляването на килограмите се отразява на хъркането. Това не означава, че хъркащите хора непременно са дебели, а че повечето индивиди с наднормено тегло хъркат. При тях е по-дебела кожата на врата и тя вибрира леко при преминаването на въздуха.

Пейте или свирете на хармоника
Пеенето има ползотворен ефект върху хъркането. То укрепва мускулите на гърлото, отразява се върху дишането и работата на диафрагмата. Практически всички духови инструменти могат да съдействат за премахване на хъркането. Американско проучване от 2009 година сочи, че музикантите, които свирят поне половин час на ден, не хъркат колкото останалите си връстници.

Мийте носа всекидневно
Добрата хигиена на носа може да намали хъркането, тъй като той се запушва от полените, акарите и замърсяването. Всеки ден е препоръчително да измивате носа си с физиологичен разтвор или солена вода (с морска сол).
Правете тези промивки вечер, за да може течността да проникне в синусите. Избягвайте спрейовете и капките за нос, които освобождават секрети, но провокират странични проблеми.
При тесни синуси и ноздри, добре е да се посъветвате със специалист, за да решите проблема.

Операция само в краен случай
Хирургичната намеса при хъркане може да се назначи от специалист и се прави с местна упойка. Днес операциите се извършват с лазер и дават трайни резултати.

Пет ефикасни упражнения
С превъзпитание и промяна на начина на живот, на хранене и дишане, може да намалите хъркането. С упражнения могат да се стегнат мускулите на челюстта, да почистите дихателните пътища и да премахнете причините, които провокират хъркането.
1. Изтеглете езика навън колкото е възможно повече.
Задръжте така 10 секунди и отпуснете. Опитайте се да докоснете брадата и носа си с езика. Повторете движенията 4-5 пъти.
2. Натискайте небцето.
Натискайте две-три минути с езика предната и задната част на горното и долното небце. После масажирайте по същия начин с езика и страничните части на устната кухина.
3. Изпейте гласните.
Силно изпейте всяка гласна по пет пъти, като се стремите да я изговаряте правилно. След това изпейте отново гласните, но съчетани с „л“, „к“ и „м“ по следния начин: „Ла-ла-ла“, „“Ке-ке-ке“, „Ми-ми-ми“ и така нататък. Изпейте тези звукови съчетания десетина пъти всяко.
4. Сгънете езика.
Вдигнете езика си назад и с предната му част се опитайте да достигнете дъното на устата. Задръжте 10 секунди и повторете.
5. Отваряйте и затваряйте устата.
Правете го възможно най-бързо, като внимавате да не прехапете устните.
 

Журнал за жената брой 42 2012

Още от "Журнал за жената"

Как да използваме езика на тялото

Как да използваме езика на тялото

Близо 93 % от информацията получаваме по невербален път, тоест...

Луничките – белег ли са на заболяване?

Луничките – белег ли са на заболяване?

Може на някого да се стори странно, че за чаровните петънца се...

Ходом марш към по-стройна фигура и по-здраво тяло

Ходом марш към по-стройна фигура и по-здраво тяло

Ако искате да свалите няколко килограма, редовните разходки със...

Загубили сте работата си?

Загубили сте работата си?

4 лесни стратегии да не изпаднете в „дупка”