Пигментните петна - как да се избавим от тях?

7 коментара2/5

Според учените кожата е огледало на нашето здраве, защото всяко смущение във функциите на вътрешните ни органи се „изписва“ върху нея.


Кое ги провокира?
При нарушаване на работата на жлезите с вътрешна секреция (надбъбречни, полови жлези), заболявания на черния дроб и жлъчката, продължителни интоксикации при различни хронични инфекции (туберкулоза, малария) по някои участъци от кожата, най-често по лицето, шията, китките на ръцете, се отлага голямо количество пигмент. Петна могат да се появяват и в резултат на нарушение на обмяната на веществата или на витаминния баланс, особено често при недостиг на витамин С. Нерядко пигментация се развива при злокачествени образувания на хипофизата, при хипофизарна недостатъчност, при Базедова болест, след продължителен прием на някои лекарства и др.

Според формата и разположението на петната може ли да се определи кой орган е болен?
Да, например ограничената пигментация по челото под формата на широка линия нерядко е свързана със заболяване на централната нервна система, с тумор в мозъка, енцефалит. Петната, свързани със заболявания на черния дроб, се разполагат по страничната повърхност на бузите с преход към шията. Те имат резки очертания. При заболявания на половите органи при жените и нарушение в работата на стомашно-чревния тракт жълто-кафявите петна, напомнящи по цвят мляко с кафе, могат да се появяват около устата, по брадичката, между носа и устата.

Кога се наблюдава вторична пигментация?
Това може да се случи след такива заболявания като червен плосък лишей, екзема, невродермит и др.
При жените, работещи в големи цехове с механизми, които се смазват с машинно масло, например при шивашко производство, кожата на лицето и повърхността на шията нерядко потъмняват. Това е признак за отравяне на организма с въглеводороди. В този случай работата трябва да се смени, за да се прекъсне контактът с машинните масла. При лечението обикновено се назначават аскорбинова киселина и поливитамини.

Как се лекуват петната?
Най-важното е да се отстрани причината за появата им. Само тогава прилаганото лечение ще бъде успешно. За ликвидиране на най-изразените пигментни петна се прилагат различни видове пилинг и външни избелващи средства. За снемане на горния слой епидермис се използват салицилов спирт, водороден прекис и билкови маски. Всички процедури трябва да се извършват в клинични условия от високо квалифициран персонал. Освен това задължително се вземат проби за алергия към хидрохинона, който влиза в състава на повечето избелващи средства. Той е алерген и не всеки го понася добре. След като се направи пилинг, кожата трябва да се пази старателно от слънчевите лъчи, защото може да се стигне до рецидив. Най-подходящото време за такива процедури е през есента и зимата. По-нататък това състояние на кожата трябва да се поддържа, като се използват избелващи и слънцезащитни кремове и пудри с UV филтър.

Има ли начин за предпазване?
Всички, които са застрашени от повята на пигментни петна, трябва не само да защитават кожата от въздействието на ултравиолетовите лъчи, но и да носят тъмни очила. Предполага се, че през ретината слънчевите лъчи засилват пигментацията. Има и такива нарушения, при които пигментът в отделни участъци от кожата е слабо изразен или изобщо липсва. Това се случва при заболявания като албинизъм и витилиго. Витилигото е автоимунно заболяване. То може да се провокира след стрес. Лекува се много трудно, а външните признаци – бели петна – се отстраняват само с помощта на декоративна козметика.

Проблемни ли са пигментните петна, които се появяват по време на бременност?
Хлоазмите – придобитите петна с резки граници и неправилни очертания, се появяват по челото и бузите. Те възникват по време на бременност и изчезват с първите следродови менструации. Свързани са с хормоналното пренастройване на организма. Могат да се появят и в периода на половото съзряване на момичетата или жените, които страдат от възпалителни заболявания на половите органи.
Петната от бременността не е желателно да се избелват. По-добре е да се маскират с безобидни декоративни средства. Може да се натъркват със слаб разтвор на перхидрол (3% разтвор на водороден прекис), салицилов спирт, да се ползват избелващи кремове с растителни екстракти.

Страниците подготви: Наталия Алексиева

Още в 38 брой на списание „Журнал за жената“:4 стъпки към отслабването без диета

На работното място
Дали е изряден трудовият ни договор

Кога да дадем втори шанс на любимия си?

Красиви като кинозвезди

ТВ синоптичката Кристина Балинска мечтае да пътува по света


7 коментарaДобави коментар »

Кико

От Кико05.08.2009, 14:22 ч.

Здравейте! Моите петна са по устните.Незнам от какво се получиха.Ходих на козметик и тя ми каза че няма страшно - неравномерно разпределение на пигментациата.Препоръча ми крем Авен но никакъ резултатл. Дали не се...

Виж всички коментари за "Пигментните петна - как да се избавим от тях?".

Още от "Журнал за жената"

Двигателната способност се нуждае от поддържане

Двигателната способност се нуждае от поддържане

Нашата мускулна маса намалява след 30-годишна възраст, костите...

Емоционалната интелигентност... или защо е важно да разпознаваме чуствата си

Емоционалната интелигентност... или защо е важно да разпознаваме чуствата си

За да живеем в хармония със себе си, е много важно да развиваме не...

Как да си върнем доверието след изневяра

Как да си върнем доверието след изневяра

Изживяна като непоправима грешка, изневярата понякога слага...