Среща с фитотерапевтката Цонка Даскалова

15 коментара1/5

Билките връщат към пълноценен живот


Името на фитотерапевтката Цонка Даскалова с благодарност си спомнят стотици препатили хора от цяла България, избавени от страданията с помощта на нейните билки. В пречистената й от Бога душа винаги има добра дума и подходящ лек за всеки, дошъл при нея със своите тревоги и болежки.


Цонка Даскалова е магистър-фармацевт от 1966 г., работила е като управител на аптека в с. Реброво, в онкологичното отделение на Окръжна болница и в Централно аптечно управление. Има официални разрешителни за лечение с билки, издадени от Министерството на здравеопазването и от Софийския градски съд. Правоспособността й на магистър-фармацевт е препотвърдена отново на 13 май 2004 г. Сега приема и лекува пациенти в билкова аптека „Розмарин ЦД“ в София на ул. "Феликс Каниц" № 4. И макар да е трудно за вярване, на нея се дължат изумителни случаи на изцеление, когато дори лекари и близки са вдигали безпомощно ръце.

Билките са твоя съдба и мисия в живота. Кога и как повярва в целебната им сила?
– За пръв я изпробвах върху себе си. В далечната 1968 г. ми поставиха диагноза хидронефроза на бъбрека. Той почти беше престанал да функционира, а тогава нямаше хемодиализа. Решението беше да се извади, но другият не можеше да поеме неговите функции, защото съм боледувала от детски паралич и работеше непълноценно. Трябваше да си помогна сама. Бях учила и слушала много за билките – баба ми и дядо ми бяха известни билкари. И аз още като студентка по фармация вече имах специален интерес към тях и – как да кажа – някакъв особен усет. Преподавателите ми дори препоръчваха да запиша аспирантура. Направих си схема от 3 различни билкови комбинации. Пих ги 6 месеца и на контролния преглед се оказа, че болният бъбрек е възвърнал и функциите, и големината си. Това ми даде криле и като аптекарка на гара Реброво към лекарствата понякога препоръчвах и билки. Постепенно постигнах резултати в лечението на различни заболявания.

Спомняш ли си първите случаи, когато си помогнала с билки?
– Никога няма да забравя едно младо момче, болно от рак на белия дроб. През 1976 г. го доведоха при мен и аз му предписах специални билкови комбинации. Пи ги дълго време, но накрая изхрачи на части туморното образувание за най-голямо изумление на лекарите. След това започнах да се справям и с гинекологични и стомашно-чревни заболявания. Успехите ми в билколечението бързо се разчуха и започнаха да прииждат страдащи хора от цяла България и от чужбина. Имаше дни, когато по 150 човека се събираха в двора ми. Нямах моралното право да върна никого от тях. Работех неуморно. Но преди години преследваха хора като мен, така че над 10 пъти бях арестувана от милицията. Отърваваха ме тогавашните управляващи, на които бях помагала.

Защо твоите билки са по-ефикасни и вършат чудеса?
– Аз самата не мога да обикалям поляните и да бера билки. Но ги купувам само от определени екологично чисти райони в страната и винаги ги давам в БАН за изследване за тежки метали и други вредни примеси. А може би имат значение също силното ми желание да помогна, енергията, която преминава от мен в тях, и Божието просветление, което усещам в себе си.

Индивидуални ли са рецептите за всеки пациент или имаш универсални комбинации?
– Винаги се съобразявам с проблема на пациента, искам да видя и епикризата и в зависимост от случая правя комбинациите. Защото се стремя да лекувам причината, а не следствието.

Официалната медицина често е скептична към нетрадиционните методи на лечение. Има ли случаи, когато лекари са се убеждавали, че с билки можеш да помогнеш на техни пациенти?
– Да, и това много ме обнадеждава. Защото аз не съм самонадеян лечител, не се противопоставям на съвременната медицина и смятам, че най-добър лечебен ефект се получава, когато двете терапии се съчетаят. Моят съвет е едновременно с лекарската помощ да се започне и билколечение. Случва се и лекари да потърсят от мен помощ за себе си. В момента например лекувам упорита, много болезнена подостра екзема по дланите на д-р Йовчев – неврохирург от болница „Св. Анна“. От невролога Димитър Колев от МА и гинеколога Живко Кънев от болница „Вита“, които неведнъж са пращали при мен свои пациенти, съм чувала много похвални думи и се радвам на желанието им да си сътрудничим. Проф. Мария Стоянова от БАН също е възхитена, след като с билки помогнах на баща й. Лекарки от Пирдоп и Търговище и зъболекар от Хасково лекуват при мен онкологични заболявания.

Значи е вярно, че с билковите си комбинации спираш развитието на раковите клетки? Разкажи за някои от случаите.
– Вярно е. Успяла съм да помогна на много хора с онкологични заболявания в началните стадии. Един от последните случаи е 60-годишен мъж от София с рак на пикочния мехур – след 8-месечно лечение с билки по специална схема, със сироп за имунната система и с лапи няма и следа от туморните образувания. Много ми е приятно да чуя как Пламен Гърбозанов от София казва: „Усещам, че в мен се влива живот“, след като с моя помощ се избави от рак на челюстта и сега е здрав, жизнен и силен. Жива и здрава е и Маргарита Лазарова, която имаше аденокарцином – туморът беше близо до сърцето и операция не можеше да се направи, а както й казваха лекарите, химиотерапията имала само 15 % успеваемост. Туморните маркери на Мария Стоилова от с. Осоица пета година показват стойности в нормата. Помня още много такива случаи... Те сега са най-голямото предизвикателство за мен.

Как правилно да се лекуваме с билки?
– Най-важното за успешното лечение е точното спазване на дозата и предписанията, постоянството и вярата, че те помагат. Винаги препоръчвам на пациентите си да гледат оптимистично на живота, да пазят диетата, свързана със заболяването, и да водят природосъобразен живот. Твърдо съм против алкохола и тютюнопушенето – те спират въздействието на билките. В менюто трябва да се намалят мазнините и месото. Важно е билката да се вари под похлупак и на тих огън, в противен случай полезните вещества се разлагат и не могат да се извлекат пълноценно. В зависимост от предназначението отварата кисне половин или един час. След изстиването и прецеждането трябва да се сложи в хладилник. А дали ще се пие на гладно или след хранене, зависи от конкретния случай. Билковият сироп за имунната система, който е много ефикасен, също задължително трябва да се съхранява в хладилник с отворена и само леко похлупена капачка.

Бързо ли да се очакват резултати от лечението?
– Билките действат по-бавно от лекарствата, но по-сигурно и нямат увреждащи странични действия. Вярваш ли в силата им, си наполовина излекуван.

Интервюто взе: Татяна Карданова

Четете още в новия бр.24 на „Журнал за жената“

Журнал за жената - 24 брой
Специални страници
Суеверията – стимул или бариера?

Любов и партньорство
Важно е да изглеждаме добре... и след брака!

Уютен дом
Ламинираният паркет – практичен и модерен

На работното място
Златни правила за успешна автобиография

Тази седмица опитайте...
Екзотични рецепти от индийската кухня

Мода
Чантите – различни модели за всеки вкус

15 коментарaДобави коментар »

Методи Петков

От Методи Петков18.12.2012, 00:53 ч.

Тази жена умори моя близка с билки без да и разрешава да ходи на лекар Пи от нейните билки за онкологично заболяване - е за 3-4 месеца жената почина в неистови и нечовешки мъки Ако се беше оперирала щеше още да е жива...

Виж всички коментари за "Среща с фитотерапевтката Цонка Даскалова".

Още от "Журнал за жената"

10 лоши секс навика. Как да се справим с тях?

10 лоши секс навика. Как да се справим с тях?

Той е старомоден и притеснителен. Или напротив – бурната му...

Опасностите на топлото време

Опасностите на топлото време

През лятото хвърляме тежките дрехи и тялото ни диша свободно. Но...

Купува ли се любовта?

Купува ли се любовта?

Мнение на д-р Румен Бостанджиев, сексолог психотерапевт.

Бактериите - 9 места, които обитават + 9 начина да се предпазим от тях

Бактериите - 9 места, които обитават + 9 начина да се предпазим от тях

Знаете ли, че можете да „пипнете“ някой бацил от...