Чудодейни места в България: Църквата „Св.Георги“ в с. Златолист

4 коментара0/5

От дома на преподобна Стойна струи лечебна енергия


Село Златолист е известно с църквата „Свети Георги“, в която в началото на миналия век е живяла пророчицата преподобна Стойна. Монахинята е смятана за предшественичка на Ванга и тя като нея пророкувала и помагала на хората.

Златолист се намира в Санданско-Петричката котловина в югозападното подножие на Пирин планина в близост до град Сандански и град Мелник. До Златолист се стига през село Катунци, което е на 7 км от него. За шофьорите е добре да знаят, че пътят на някои места не е асфалтиран. За сметка на това пък от Мелник до селото е изградена екопътека, която продължава до Роженския манастир.

Църквата „Св. Георги“
Учените смятат, че църквата „Св. Георги“ е построена през ХIХ век, но местните хора твърдят, че е била издигната още през ХII в. Храмът е забележителен със старите си стенописи. В средата на храма, под купола, се намира мраморна плоча с двуглав орел. Съществуват легенди, че когато се стъпи върху нея, има здравословно излъчване. Оригиналната плоча е открадната, на нейно място е поставено копие, но от това лековитата сила на мястото не е секнала. Чудесата не свършват с това – в селото се издига чинар на 1295 години, за който се вярва, че помага при различни заболявания. През 90-те години на 20 век храмът е реставриран, а около него е оформен малък манастирски комплекс.
В женското отделение е запазена килията, в която е живяла преподобна Стойна, а в двора на църквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата.

Животът на преподобна Стойна

Стойна е родена на 9 септември 1883 година в село Хазнатар, Серско. На 7-годишна възраст се разболява от едра шарка, в резултат на което ослепява. Още тогава в съня й се явил св. Георги, който й казал да копае в двора, за да намери негова икона и кандило. Пророчицата пристига в Долна Сушица (старото име на Златолист) през 1903 г., доведена върху магаре от свои роднини. Още с идването си момичето е категорично, че трябва да живее в църквата, а не в къща в селото. Поп Георги не смее да вземе сам решение и свиква за съвет селяните – те приемат идеята на момичето без уговорки. Веднага й преграждат място в храма и й дават кой каквото има – завивка, дреха, посуда. Там тя прекарва остатъка от живота си до 1933 година в пост и молитва.
Твърди се, че дарбата на преподобна Стойна да пророкува била по-силна от тази на Ванга. Някои от хората, които идвали при нея, за да търсят помощ, я виждали да се носи из въздуха, без да стъпва по земята – това обикновено ставало, докато ясновидката се молела върху мраморната плоча с двуглавия орел. Говори се още, че на два пъти е напускала тялото си за по една седмица с изричната заръка никой да не го мести, после отново оживявала. Тя била добра, тиха и кротка. Не отказвала на никого съвет, утеха и изповед. След наставленията й хората си тръгвали с леки души. Всички я признавали и почитали за светица.

И днес в църквата на Златолист идват стотици богомолци от цялата страна. Чули за пророчицата и пристигат с децата си да се помолят. „Открай време е така. Някога идваха с волове и магарета, сега с коли“, разказва жената, която се грижи за църквата. Тя не се страхува, че миряните могат да задигнат нещо от храма. „Грехът ще тежи на тях, а не на мен“, убедена е жената.

Говори се, че...

18-годишната Радослава от Варна от ранна детска възраст страда от бъбреци. След две операции за отстраняване на камъни било застрашено функционирането им въобще. Родителите й чули за църквичката в Златолист и завели Радослава там. „Кръстена съм, но не мислех, че съм особено религиозна – споделя майката на детето – но бях толкова отчаяна, че бях готова да обещая всичко на светеца. Не се наложи, а и не намерих думите, с които да го направя. Просто си поплаках в църквата, докато молех непознати за мен сили да помогнат на детето ми. Прибрахме се вкъщи, без да сме сигурни дали молитвите ни са чути. Но оттогава, вече 2 години, Радослава няма нито една бъбречна криза...“

Друго свидетелство разказва за момиченце, болно от питириазис рубра пиларис – кожно заболяване, при което кожата пигментира, става дебела като кора на дърво и се пука. Коварната заболяване било нелечимо. След поставянето на страшната диагноза бащата на детето сънувал как върви по улиците на Златолист и накрая попада на местната черква, а там св. Георги слиза от иконата и пробожда с копието си змия, която точно в този момент съблича кожата си. „Стреснах се и веднага събудих жена си да й разкажа всичко. На сутринта вече пътувахме. Преспахме в църквата на светицата Стойна, но на сутринта чудото не стана. Ядосах се на Бога и на себе си, че съм се увлякъл по суеверия. След 15 дни заведохме дъщеря си на поредния контролен преглед. Доктор Стилянова гледа резултатите, гледа ги и накрая, изумена, промълви: „Не може да бъде!“. Оказа се, че болестта на дъщеря ни регресира с невероятни темпове. След още три месеца от нея нямаше и следа. Днес гледам внучка, която на петте си годинки е красива като дъщеря ми.“

Страниците подготви: Мила Попова

Използвани са материали от книгата „Лековитите места на България“


Четете още в новия бр.25 на „Журнал за жената“
Journal25-08.jpgНека да е лято!

* специални страници
32 свежи идеи, за да се насладим на топлите дни

* красота
Как да се предпазим от вредните лъчи на слънцето – на стр.14

* мода
Бански костюми за всяка фигура и вкус


Тази седмица опитайте...
Традиционни български гозби

Глас зад кадър
Тамара Войс

4 коментарaДобави коментар »

Ивайло Ибришимов

От Ивайло Ибришимов29.03.2011, 20:20 ч.

Препоръчвам на всички българи да посетят това Чудодейно място в България

Виж всички коментари за "Чудодейни места в България: Църквата „Св.Георги“ в с. Златолист".

Още от "Журнал за жената"

Уморителният път към съвършенството

Уморителният път към съвършенството

Според специалистите перфекционизмът е вид комплекс за...

Извлечете ползи от конфузните моменти в брака!

Извлечете ползи от конфузните моменти в брака!

Да се смеем ли, да плачем ли, да си замълчим или да си кажем...

Как да пазим защитната си обвивка

Как да пазим защитната си обвивка

Гладката, изпъната кожа е привлекателна. Но основната функция на...

Как да задържим приятелите си завинаги

Как да задържим приятелите си завинаги

6 лесни и особено ефикасни съвета