Невродермит – сърбящата кожа

12 коментара5/5

Жените стават по-често негова жертва. Стресът и безпокойството могат да изострят симптомите му, а спокойствието и природосъобразният начин на живот да успокоят и дори да излекуват невродермита.


Как се развива?
Това е екземна болест, при която се появяват сърбящи петна по кожата, често плътни, твърди и грапави. Известна е също като хроничен лишей или сърбящ дерматит. Екземите предизвикват чесане. А това може да причини по-голям сърбеж, „компенсиран“ с още повече чесане, често превръщащо се в навик. Прекъсването на този „порочен“ кръг изисква много усилия. Но ако това не стане, непрестанното чесане може да доведе до кожна бактериална инфекция, постоянни белези или промяна в цвета на кожата. Невродермитът може впоследствие да се развие в бронхиална астма, ринити, хрема, запек, мигрена и др.

Кои са признаците?
 •  сърбяща кожа върху едно-единствено ограничено пространство;
 •  удебелена или покрита с люспички кожа;
 • релефен (грапав) участък, който е зачервен или по-тъмен от останалата кожа.
Понякога невродермитът започва с едно-единствено сърбящо петно върху шията, китката, долната част на ръката, бедрото или глезена. В отделни случаи то може да е върху гениталните области като влагалището или торбичките на тестикулите.
Сърбежите имат склонност да се засилват и отслабват. Те може да се усещат повече при гледане на телевизия или спане и не толкова при активни занимания.

Какви са възможните причини?
Точната причина за невродермита не е известна. Открита е връзка между него и някои смущения в дихателната, храносмилателната и нервната система. В някои случаи невродермитът е свързан със суха кожа, екзема или псориазис. Безпокойството или стресът могат да усложнят състоянието. Също така, ако в рода има хора с екзема, псориазис или други кожни проблеми, вероятността да се развие невродермит е по-голяма.

Кога да се търси лекарски съвет?
При:
 • чест сърбеж на един и същи участък от кожата;
 • психичен дискомфорт, безсъние и разсейване при изпълнението на дневните задължения;
 • болки по кожата;
 • вероятност разчесваните области на кожата да са инфектирани, защото причиняват болка или сълзят с жълтеникава, гъста течност.

Как се открива болестта?
Диагнозата обичайно се определя на основа на развитието на кожния проблем. Но лекарят може да препоръча тест, за да види дали действително заболяването е невродермит.
 • алергичен тест. Той проверява дали причината за сърбежа не е алергична. Малки количества от алергени се поставят в контакт с кожата в продължение на два дена и лекарят проверява каква е реакцията. Ако има алергия към определено вещество, в изследваната област се получава подутина или друга реакция.
 • биопсия (вземане на тъканна проба). Докторът отрязва малък участък от увредената кожа на дълбочина около 6 мм, за да я изследва.

Има ли лечение на състоянието?
На първо място трябва да се спре чесането, което е трудно. Ако то бъде прекратено, кожата може да се върне към нормалното си състояние, но за това ще са нужни месеци. Докторът ще препоръча едно или повече от следните лечения:
 • Лекарства. Приемането на кортикостероиди и антихистамини намалява възпалението и облекчава силния сърбеж. Някои хора може да се нуждаят и от антидепресанти или други лекарства срещу техните безпокойства и страхове. Ако на мястото на обрива има бактериална инфекция, лекарят може да предпише антибиотик под формата на лосион или таблетки.
 • Влажна обработка. Върху засегнатата кожа се нанася лечебен крем и се покрива с памучна материя, пропита с вода или разтвор. Влагата помага кожата да абсорбира крема. Може да се използва и пластир с лекарство, който се сменя на всеки 24 часа.
 • Самонаблюдение и психоанализа. Те помагат за контролирането на стреса и в изследването как емоциите и поведението могат да засилят или отслабят сърбежите и чесането.
Възможна ли е профилактика вкъщи?

 • крем или лосион срещу сърбеж
Хидрокортизоновият крем например може временно да отслаби сърбежа.
 • хладни и влажни компреси
Облекчават сърбежа. Превръзките също така помагат да се защити кожата и да се предотврати разчесването. Това е особено важно, когато се чешете по време на сън.
 • използване на сапун без оцветители и парфюми
Уверете се, че го изплаквате напълно от себе си. След къпането или миенето нанасяйте хидратантен крем, за да защитите кожата си.
 • редовно къпане
Отразява се добре. Най-подходящо е вместо сапун да се употребява хума. Полезни са ваните с отвара от орехова шума или борови клонки.
 • носене на гладки памучни дрехи
Това помага да избегнете допълнителното дразнене на кожата. Дрехите и бельото не бива да се перат със синтетични перилни препарати.
 • преодоляване на стреса
Страхът и безпокойството могат да засилят сърбежа. Затова е важен семейният микроклимат: болните трябва да срещат разбиране и топлина вкъщи.
 • природосъобразно хранене
Нужно е да се избягват консервираните и замразените храни, месните произведения и прясното краве мляко. Най-добрата храна са картофите, киселото мляко, пресните плодове и зеленчуци, бадемите, препеченият пълнозърнест хляб, медът. Особено добре се отразяват соковете от моркови, ябълки, червено цвекло и краставици.
 • излети високо в планината и лечение на море

Материалът е консултиран от д-р Вергиния Николова,
водещ на рубриката „Бъдете здрави с тази сутрин“ по bTV


Страниците подготви: Снежана Бесарабова


Четете още в новия бр.37 на „Журнал за жената“
Специални страници
Да прогоним стреса!
(Не)познати източни техники за релакс

Тази седмица опитайте...
Тортино от ципура и други вкуснотии

На прицел
Влади Ампов – Графа

Мода
Топ 5 есенни тенденции

Уютен дом
Саниране: сега му е времето!

Глас зад кадър
Кой е българският д-р Рос?
Вижте на стр. 26

На работното място
В търсене на нова работа...
Тайните на успешното мотивационно писмо

12 коментарaДобави коментар »

shpwb

От shpwb30.10.2016, 10:42 ч.

Здравейте!Бръмбар Лечител успешно лекува неизличими болести!тел.0889575732

Виж всички коментари за "Невродермит – сърбящата кожа".

Още от "Журнал за жената"

Нейно величество ОТПУСКАТА

Нейно величество ОТПУСКАТА

Вече не понасяте напрежението в работата, все по-трудно спазвате...

Семейство и пари. Как уреждаме сметките си?

Семейство и пари. Как уреждаме сметките си?

Управлението на парите в двойката е отражение на отношенията...

Как да се пазим през лятото

Как да се пазим през лятото

Зимата е опасна с грипа и простудите, но лятото ни застрашава със...

Химията на привързването

Химията на привързването

Статистиката показва, че около 1/3 от всички връзки или бракове се...