Най-разпространените митове, свързани с кърменето

1 коментар3/5

Митове! Целият ни живот почива върху тях.

Обичаме да сме модерни, но колко удобно е да се опреш на опита на поколения преди теб... Дали обаче първо да не провериш, преди да се предовериш?

6813_1.jpg Бременността, първите дни от живота ни с бебето, сънят му, храненето му, нашето собствено хранене… Хиляди нови вселени за изучаване и милиони въпроси! На кого да вярваме – на лекарите, на близките, на себе си…? Всъщност верните отговори са скрити дълбоко в теб и чакат сама да ги откриеш. Да повярваш, че можеш да вземеш най-правилното решение за всичко: къде да спи бебето, да се храни ли нощем, да пие ли вода, какво да е твоето дневно меню… Не се обезкуражавай, колкото и да е трудно началото.

Хапвай, хапвай - мляко от вода не става! Това е фразата, с която често ще те подканят да седнеш на масата за поредната порция „полезна” храна, точно в минутите, в които искаш да погушкаш бебето си или просто да погледаш филм. Всъщност, за да произвежда мляко организмът ти ще използва голяма част от запасите, трупани през бременността. Затова при едно нормално, балансирано хранене, не само няма нужда да се тъпчеш, а и природата ще се погрижи да влезеш във форма по-бързо.

Ето някои от храните, за чиято полза или вреда се носят легенди поколения наред – време е да развенчаем митовете.

Мляко се прави от мляко!
Или по-просто казано – да изпием литър краве мляко, за да добием литър кърма. Всъщност това е доста погрешно схващане. Наистина имаш нужда от течности, но нека те се ограничат до вода и домашно приготвени сокове (добре е да се внимава с цитрусовите). Млякото (особено прясното), не само че не е полезно за теб самата, но и може да стане предпоставка за проява на бъдеща алергия към белтъка на кравето мляко у детето. Разбира се това не означава да спреш да купуваш и да се храниш с млечни изделия. Кофичка кисело мляко или чаша прясно, парче сирене или кашкавал няма да предизвикат световен проблем. Важното е да не се прекалява. Боза. Има ли нужда да коментирам? Това е класика в жанра. По нашите ширини бозата е „универсално средство” за уголемяване на гърдите (явно и на съдържимото им ). Всъщност житните (и производните им) наистина подпомагат лактацията. Но замести препоръчания литър боза с добро количество овесени ядки, щедро гарнирани с плодове. Не пропускай да хапнеш пълнозърнест хляб, варено жито или царевица. Елдата и просото също са вариант – доста по-непопулярни, но вкусни, ако ти се експериментира.

Лук. Наскоро разбрах, че лукът има много богат химичен състав - захари, белтъци, микроелементи, витамини, минерални соли и етерични масла. Всъщност ако не ти е приятно можеш спокойно да го прескочиш като изпитано лактогонно средство. Имай предвид, че лукът и чесънът оказват влияние върху вкуса на кърмата и често бебетата отказват да сучат, ако мама е прекалила с тях. Всъщност оказва се, че повече им допада „чесновата”, отколкото „лучената” кърма, но всяко бебе е различно и само на базата на личен опит можеш да определиш какво харесва и какво не харесва твоето мъниче. Бобови. Всъщност храните от това семейство - фасул, леща, бакла, грах, соя, нахут, са богати на белтъци и скорбяла, на витамини от група В и Е, на калий, фосфор, магнезий и желязо. Проблемът при тях е съдържанието на целулоза, която причинява флакуленция (образуване на газове в червата), затова е добре да се избягват в менюто на кърмачката, особено в първите месеци, когато бебето има колики.

КафеПоставят го в „черната” графа заради съдържанието на кофеин, което е 1.5 – 3 %. И тук обаче с пълна сила важи правилото – може, но по малко и с мярка. Чаша сутрешно кафе, изпита непосредствено след кърмене, няма да навреди никому. Всъщност, за да бъдем честни, тук трябва да включим и черния чай и какаото. Техният ефект върху организма е не по-слаб от този на кафето. И отново – това не изключва консумацията им… стига да не се прекалява (особено с шоколада)  И един съвет – не се изкушавай да заместваш обикновеното кафе с безкофеиново, както и кафевият (млечен или черен) шоколад с бял.

Цитруси.Основният проблем при тях не е, че не растат по нашите ширини, нито пък че имат ципи и семки. Всичко се крие в кората и етеричното масло, което се отделя при белене. Онези малки, ситни пръски, които успяват да предизвикат дихателни или кожни дразнения и у алергични, и у не толкова чувствителни хора. Оказва се, че за да се насладиш на вкуса им ще се наложи старателно да измиеш всеки плод с топла вода и четка (по възможност). След това да помолиш съпругът ти да ги обели. А с ябълките (примерно) е тооолкова по-лесно!

Януари 2008

Още в новия брой на списание „Моето дете“:

Йога за лека бременност и лесно раждане

Първите 7 дни с бебето.
Дневникът на една начинаеща майка

12 златни правила за релакс.
Как да намалиш стреса през Новата година

Лека нощ, мамо!
Наслади се на времето за почивка и не го пренебрегвай

1 коментарДобави коментар »

Евгени

От Евгени24.03.2008, 16:37 ч.

Като баща на новородено бебе в къщи изникна въпроса за употребата на боб и леща от кърмачката Сега чета за митовете за храните и съм напълно не съгласен това че боб и леща не трябва да се консумира от майката която...

Виж всички коментари за "Най-разпространените митове, свързани с кърменето".

Още от "Моето дете"

Лесно на гърне

Лесно на гърне

Дори и досега да си удряла на камък с обучението на детето ти да...

17 идеи как да отгледаш щастливо дете

17 идеи как да отгледаш щастливо дете

Първото ти и най-съкровено желание – да виждаш усмихнато и...

(Без)опасни ли са проходилките?

(Без)опасни ли са проходилките?

За да решиш дали твоето дете има нужда от веселата мобилна...

Голямата истина за Големия ден (едно по-различно риалити)

Голямата истина за Големия ден (едно по-различно риалити)

До датата на термина ти остават броени дни, а ти отдавна обмисляш...