По стъпките на Ботевата чета

0 коментара0/5

В търсене на истината отвъд легендата

По стъпките на Ботевата чета

„Българската Голгота“
Гениален поет, блестящ журналист и вдъхновен революционер, Христо Ботев се е превърнал в един от най-светлите ни национални символи. Днес в негова чест връх Околчица във Врачанския Балкан често е наричан „Българската Голгота“. Оказва се обаче, че младият воевода не е загинал там. Къде и как е срещнал гибелта си Ботев – ударен от турски куршум в челото; застрелян от свои заради намерението си да открие къде са изчезнали събраните за оръжие пари; самоубил се от отчаяние, че надеждите за подкрепа на четата му от местните българи напълно се срутили...? Дали е паднал покосен в местността Йолковица, или във врачанските лозя? Отнася ли в гроба си някаква мрачна тайна единият от създателите на Ботевата чета, Никола Обретенов? Изследователите още търсят отговорите, а в редиците им, с публикация в ноемврийския брой на списанието, се нарежда и екипът на National Geographic България.

Христо Ботев... или Христофор Петков?
Неизяснени остават и редица аспекти от живота на Ботев. Детайли от биографията му, възприемани като сигурни факти, се оказват по-скоро следствия на представата, създадена за поета революционер от първия му биограф Захари Стоянов и от Иван Вазов.

Бащиният дом на поета изгаря до основи по време на Руско-турската освободителна война. Днес къщата на даскал Ботьо Петков е възстановена като част от Националния музей „Христо Ботев“, но никой не знае как е изглеждала, така че възстановката е просто на типична калоферска къща от XIX в. Не е ясно доколко може да я наречем „родна“ на Ботев и по други причини: освен сведенията, че е роден в „Алтън“ Калофер, съществуват и такива, че негово родно място е Карлово... и дори врачанското село Осен.

Архивна снимка на стария Калофер

Архивна снимка на стария Калофер

Самото име Христо Ботев извиква в съзнанието ни образ на млад мъж с пламенен поглед, къса черна коса и буйна тъмна брада. Това обаче е Ботев от 1874–76 година. Преди това, подобно на любимите си герои, хайдутите, Христо носел дълга коса. Така го скицира през 1867 г. художникът Петър Морозов – може би от натура или по недостигнала до нас снимка. Тъкмо през тези последни години от краткия си живот поетът революционер става известен като Ботев; всъщност името му е Христо (или дори Христофор) Петков.

Животът на революционната ни емиграция не е бил низ от пламенни речи, патриотични идеи, смели решения и възвишени действия. Хора от плът и кръв, борещи се с мизерията и огромни всекидневни трудности, преодоляващи предателства и отчаяние, Христофор Ботев Петков и другарите му фалшифицирали пари, организирали обири на богати търговци, влизали в пререкания и стигали до взаимни обвинения, но крайната им цел винаги била свободата на България, за която не се поколебали да дадат живота си.

 Скициран портрет на младия Ботев от П. Морозов

Скициран портрет на младия Ботев от П. Морозов

Няма коментариДобави коментар »

Няма добавени коментари към тази статия

Добави коментар за "По стъпките на Ботевата чета".