10 начина да се преборим със зимната депресия

0 коментара2/5

Колкото по-студени и кратки стават дните, толкова по-лесно изпадаме в мрачно настроение. Можем да преодолеем това състояние, породено от липсата на светлина и слънчеви ласки през зимния сезон, като следваме 10 лесни и приятни за изпълнение съвета.


1. Не стойте на едно място
Зимната депресия е пряко свързана с понижeното ниво на серотонина в организма, което се наблюдава през този сезон на годината. Причината е, че ензимът, който „поглъща“ хормона на щастието, става по-активен и лаком, когато се скъси светлата част от денонощието. Учени от Принстънския университет – САЩ,  установили, че ритмични движения като поклащане на крака, потропване с пръсти или дъвчене на дъвка увеличават производството на серотонин. Можете да повишите нивото му и с подходяща диета, допълват специалистите. Топ 10 на храните, които ще ви помогнат да погледнете по-ведро на света, са: пуешко месо, бобови кълнове, аспержи, слънчогледови семки, омар, извара, ананас, сирене тофу, спанак и банани.

2. Вижте плюсовете и се възползвайте
Ако постоянно се оплаквате от студа, мрака и влажното време, със сигурност няма да излезете от гадното настроение през цялата зима. Вижте и плюсовете на снежния сезон, съветват психолозите. Кога друг път можете да се спускате по белите писти, да гледате фееричния полет на снежинките, да танцувате, докато се пързаляте с кънки, да се наслаждавате на ледените дантели по стъклата... Има и неща, които се правят по-добре през зимата отколкото през останалите сезони – например да прекарате вечерта в топлото легло с книжка в ръка, да споделите чаша червено вино пред камината с любим човек, да изпиете чаша горещ шоколад, сгушени в прегръдките на уютното кресло... Обещайте си, че ще си доставяте по едно от тези тихи удоволствия всяка вечер, а сигурно можете да съставите и още по-подробен списък.

3. Не спирайте да се забавлявате
Много хора престават да правят неща, които обичат, просто защото е зима. Така сами се вкарват в „блуса“, твърдят клиничните психолози. Съветът им е да се опитате да си представите вашата идеална зима. След това си помислете как да я превърнете в реалност. Накарайте нещата да се случат – няма случайности, хората трябва да ги предизвикат. Независимо от сезона, човек, който има цели, винаги е по-жизнен, устремен и щастлив от събратята си без посока в живота.

4. Увеличете нивото на хормона на настроението
Така наричат фенилетиламина (PEA), който повишава енергията, настроението, интереса и вниманието. Произвежда се в големи количества, когато човек е влюбен, и е в недостиг, когато сме нещастни поради несподелени чувства. Можете да си го набавите от синьо-зеленото водорасло, което се предлага като хранителна добавка. Италиански учени установили, че жени, приемали го под тази форма в продължение на два месеца, с 40% понижили симптомите на депресия.

5. Вслушвайте се в тялото си
По-студено ли ви е от обикновено, с повече пуловери ли се навличате, все по-често ли пиете горещи напитки? Вероятно имате нужда да поговорите с приятел или да поканите гости вкъщи. Според изследване на канадски учени, когато човек се чувства социално изолиран, самотен или в лошо настроение, буквално изпитва и по-силен студ и посяга по-често към топли дрехи, завивки и напитки. Извикайте приятелите на помощ!

6. „Напомпайте“ въздуха с отрицателни йони
Ескперимент на американски учени от Колумбийския университет доказва, че хора, изпаднали в зимна депресия, намалили симптомите й с 48%, след като били подложени на „обстрел“ с отрицателни йони. Звучи доста сложно, но всъщност е много просто – проветрявайте често помещенията или пускайте водата да тече от чешмата. Причините за намаленото му ниво през зимата са парното отопление, флуорисцентното осветление и задушните стаи, в които рядко се отварят прозорците заради студа навън.

7. Открийте вашия зимен аромат
Обонянието стимулира онази част на мозъка, която е свързана с емоциите и паметта, обясняват ароматерапевтите. За подобряване на мрачното настроение в зимния сезон те препоръчват миризмата на цитрусови плодове. Ако тя изпълни дома ви, сякаш екзотичен остров, облян в слъчева светлина, ще сгрее душата ви. Цитрусовите ухания са идеални и за козметичните средства, които ползвате в студеното време. Други подходящи аромати за повишаване на настроението са типичните за сезона на празниците – на елхови клонки, на канела.

8. Поддържайте дома си чист
Влагата и студът не предразполагат да разтворите широко прозорците и да „изтупате“ къщата от мазето до тавана, както се прави пролетта, но това не значи, че трябва да оставите всичко да потъне в прах и плесен. Доказано е, че токсините в мухъла наистина карат мозъка ни да „мухлясва“ - забавят действието на тази част от него, която е свързана с емоциите и  така помагат на безволието да ни погълне. Един от най-лесните начини да се справите с петната от мухъл е при първата им поява да ги избършете с кърпа, натопена в силен разтвор от белина и вода.

9 Хапвайте храни, богати на магнезий
Ако не спите добре, организмът ви ще произвежда по-малко мелатонин. Недостигът му е доказано свързан със сезонните психически разстройства. Магнезият обаче ще ви помогне да си осигурите по-дълбок и продължителен сън, което автоматично ще се отрази на нивото на мелатонина. Храните, които ще ви дарят това безценно вещество, са ядките, зърнените продукти, зеленолистните зеленчуци.

10. „Осветлете“ живота си
Светлината е естествен тонизатор на жизнеността и доброто настроение. Спомнете си как приятно се чувствате, затворили очи на плажа в летен ден. Слънчевите бани имат същия ефект и през зимата – достатъчно е да подлагате лицето си под слънчевите ласки за 15 мин на ден и ще се почувствате добре. Учените са установили, че хората, които страдат от по-сериозна зимна депресия, наистина се нуждаят от специална светлинна терапия – попитайте лекаря си при необходимост.Четете още в новия бр.2  на „Журнал за жената“

Журнал брой 2

Още от "Журнал за жената"

Как да се справим със студовата алергия?

Как да се справим със студовата алергия?

Като намерим истинската причина за нея

Ехинококоза или когато кучето се превърне във враг

Ехинококоза или когато кучето се превърне във враг

За съжаление именно от четирикраките любимци човек най-често се...

Как мечтите стават реалност

Как мечтите стават реалност

Като всяко нещо в света май ще се окаже, че и романтиката се...

10 невероятни факта за здравето

10 невероятни факта за здравето

Знаете ли, че някои болести или състояния на организма се...