По-малко калории, по-малък риск от диабет

1 коментар2/5

Над 120 милиона души по света страдат от захарна болест. 80% от тях са с диабет тип 2. В Европа заболелите стават все повече. В нашата страна техният брой е над 400 000.

 


Самата захар ли е в основата на болестта?
Не, захарта не е причина за директно заболяване от диабет. Но който поглъща всекидневно твърде много калории, той увеличава риска от диабет значително. Специално за мазнините правилото гласи: ограничавайте ги и вместо животински употребявайте качествени растителни мазнини.

Какво става в организма ни при диабет?
Мастните клетки в него не реагират както трябва на инсулина. С помощта на този хормон захарта, която приемаме с храната, се разгражда и се поема от клетките и така се превръща в източник на енергия. В началото задстомашната жлеза (панкреасът) се опитва да уравновеси намалялото действие на инсулина, като произвежда все повече и повече от този хормон. Но в крайна сметка панкреасът се изтощава толкова много, че не може да достави достатъчно инсулин. Резултатът от това е, че в кръвта остава твърде много захар.

Как се поражда диабет тип 1?
При този тип диабет се касае за вродено заболяване на имунната система. Антителата в организма пречат на панкреаса да произвеждаинсулин. При диабет тип 1 от самото начало в организма има абсолютна недостатъчност на инсулин. Заболяването може да се активира и съвсем неочаквано вече в по-зряла възраст. Заболелите от диабет тип 1 се нуждаят до края на живота си от инсулин, който трябва ежедневно да си поставят с инжекция.

Какво представлява диабет тип 2?
Той се среща при хора над 40 години и обикновено го наричат неинсулинозависим, защото инжектирането на инсулин не е задължително за всички болни. При диабет тип 2 панкреасът произвежда инсулин, но не в нормални граници. Кръвната захар не може да влезе в клетките и остава трайно повишена.

Какви са предупреждаващите симптоми?
Силна жажда, отпадналост, често уриниране, рани, които не зарастват, и внезапно остро чувство на глад - това са симптомите на диабета, но те може да бъдат и доста незабележими в началото. Особено сигурно предупреждение е обаче, когато заболелите напълнеят много и обиколката на корема при жените стане над 88 см, а при мъжете над 102 см. Тази натрупана вътрешна тлъстина намалява действието на инсулина и води до диабет.

Защо диабетът е толкова опасен?
Високите стойности на захар в кръвта застрашават кръвоносните съдове. Рискът от получаване на инсулт при диабетиците е три пъти по-висок, а за инфаркт е пет пъти по-висок, отколкото при здравите хора. При това заболяване може да се наруши зрението и да се увредят бъбреците.

Как се поставя диагноза?Прави се изследване на кръвта, за да се провери съдържанието на захарта в нея. Нормалните стойности на кръвната захар са:
На гладно: между 4-7 ммол/л
2 часа след хранене: между 5-8 ммол/л
Преди лягане: не по-ниска от 6 ммол/л
Последните научни изследвания обаче сигнализират, че диабетът може да се развива и при по-ниски от посочените стойности.

Какво е лечението?
В началния стадий на диабет все още е достатъчно да се промени начинът на хранене и да се засили движението. Ако това не помогне и стойностите на кръвната захар не спаднат, лекуващият лекар трябва да предпише лекарства, които намаляват захарта, или инсулин. Най-новото е, че вече е създаден и инсулин на прах, който може да се инхалира, а не само традиционният на инжекции. В средата на тази година се очаква да бъде започнато производството и на новооткритата алтернатива на инсулина - лекарствения продукт ексенатид. Той наподобява действието на естествения хормон инкретин, който се произвежда в червата и регулира разпространението на инсулина из целия организъм.

Страниците подготви: Наталия Алексиева

 

Още в 21 брой на списание „Журнал“:

 

 

 


Подарък книжка: Най-добрите летни диети с гаранция за успех

Нова специална поредица „НАШИТЕ ПРАВА“
В този брой:
Трудовите правоотношения

9 ефектни прически за лятото

Любов и партньорство
В спора се ражда истината.
Как - на стр. 32

Специални страници/Добра форма
Смехът: терапия или начин да се чувстваме прекрасно
 

 

 

Още за: диабет

1 коментарДобави коментар »

Katenceto_25

От Katenceto_2502.07.2017, 09:21 ч.

Елате в групата ми там има мн полезна информация и е само за диабетици и техните проблеми. Хора с дългогодишен диабет като мен си помагаме и даряваме инсулин на хора в нужда https://www.facebook.com/%D0%97%D0%B0%D0%B5%D0%B4%D0%BD%D0%BE-%D …...

Виж всички коментари за "По-малко калории, по-малък риск от диабет".

Още от "Журнал за жената"

Среща с фитотерапевтката Цонка Даскалова

Среща с фитотерапевтката Цонка Даскалова

Билките връщат към пълноценен живот

Как да се грижим за зъбите?

Как да се грижим за зъбите?

Гаранция за тяхната здравина и привлекателен вид е системната и...

Правете всяко нещо в подходящия час!

Правете всяко нещо в подходящия час!

За по-добро здраве, по-стройно тяло, повече успех в работата,...

Оптимизъм & Песимизъм

Оптимизъм & Песимизъм

Два различни погледа спрямо един и същи ден