Ранна менопауза - можем ли да я отложим?

6 коментара0/5

Под ранен климакс се разбира менопаузата, която настъпва до 44-годишна възраст. Ако месечният цикъл е прекратен до 40 години, това състояние се нарича преждевременна менопауза. И едното, и другото често е наследствено обусловено.


Колко голям е делът на наследствеността?
Ако майката е имала ранна менопауза, за същото трябва да се готви и дъщерята. Това, разбира се, не е задължително. Само че вероятността от развитие на такъв сценарий е много голяма. Според английски изследователи се случва в 50-70%.

С какво се обяснява този висок процент?
Най-често ранната менопауза се обяснява с преждевременната недостатъчност на яйчниците (синдром на изтощените яйчници). Първопричината за това състояние е нарушението на изработването на половите хормони.

Това единствената причина ли е за ранния климакс?
Не. Втора по честота причина е така нареченият синдром на немите яйчници. В този случай хормоните се изработват така, както трябва, само че фоликулите (мехурчета по повърхността на яйчниците, в които се образуват яйцеклетки) не реагират на тях и не узряват. Установено е, че жени, боледували в детството си от рак, също влизат в рисковата група за ранен и преждевременен климакс. Същото може да се каже и за болните от автоимунни заболявания. Освен това сред застрашените са и заклетите пушачки.

Това изчерпва ли списъка на провокиращите фактори?
Не. Още една предразполагаща причина са диетите. Много важна е ролята на храненето в детството и по време на половото съзряване в тийнейджърска възраст. Ако в този период е преживян силен стрес, също може да причини преждевременна или ранна менопауза. Сред поводите за такъв стрес психолозите определят развода на родителите, загубата на близък човек и честите конфликти с връстниците.

Може ли да се предотврати развитието му?
Най-лесно могат да се справят пушачките, като спрат цигарите или поне ограничат броя им на ден. Любителките на диети трябва да се откажат от гладуването и да се хранят рационално. Тук особена роля играят протеините. Именно техният дефицит се отразява най-зле на репродуктивната система.

Какво да правят жените с наследствена обремененост?
Почти невъзможно е да излъжеш собствените си гени. Но човек може да сведе до минимум риска от развитие на ранната менопауза, като се придържа към здравословния начин на живот. Тук на първо място е правилното хранене. За консервите и пушените месни и млечни продукти трябва да се забрави. Не бива да се консумират блюда, приготвени на открит огън или във фритюрник. Много е важен сънят. Хроничното недоспиване води до изменение в изработването на женските полови хормони и провокира развитието на синдрома на изтощените яйчници. Същото може да се каже и за усиленото занимание със спорт. Физическите натоварвания трябва да бъдат разумни.

Какви са първите признаци?
Нормалните цикли започват да се редуват със забавяне на менструацията, което може да се проточи от няколко дни до няколко месеца. Значително се намалява обемът на кръвозагубата по време на цикъла.

Какво трябва да се прави в подобна ситуация?
Всички симптоми може да ги има и при различни гинекологични заболявания. За да се постави правилната диагноза, трябва да се обърнете към гинеколог и да дадете кръв за хормонално изследване. Едва тогава ще се разбере дали има основание за поставянето на предварителна диагноза ранен климакс.

Кога диагнозата е окончателна?
Диагнозата менопауза винаги се поставя една година след последния цикъл. Едва след този период може да се смята, че менопаузата е настъпила.

Ранният климакс води до стареене на женския организъм. Може ли да се борим с това?
Той влияе върху много органи, но най-потърпевши са костите и кожата. Костите стават чупливи, тъй като плътността им намалява. Кожата губи еластичността си. Затова при ранния климакс често се назначава заместваща хормонална терапия. Тя позволява да се съхрани младостта на кожата, костите и на организма като цяло.

За всички ли е подходяща заместващата хормонална терапия?
Не, защото има редица противопоказания. Към тях се отнасят маточните кръвотечения, чиито причини са все още неизяснени, острият хепатит, тромбоемболията и ракът на слизестата обвивка на матката. При тези състояния провеждането на хормонална терапия е невъзможно. Другите случаи изискват допълнителни изследвания. Те се провеждат при миома, ендометриоза, мигрена, епилепсия и жлъчнокаменна болест.

Никотинът – краткият път към ранната менопауза
Доказано е, че ранен климакс се регистрира при повече от 30% от жените, които изпушват над 30 цигари на ден в продължение минимум на 4-5 години. Тези данни за първи път са представени от канадски учени и след това нееднократно са потвърдени от други изследвания. Френски изследователи твърдят, че над 15% от всички случаи на ранна менопауза са свързани с постоянното вдишване на тютюневия дим.

Страниците подготви: Наталия Алексиева

Още в 35 брой на списание „Журнал“:

Винаги подръка
Как да се отървем от болките във врата - на стр. 22

Любов и партньорство
Има ли значение разликата във възрастта

Топ 9 на развенчаните митове за красота

Мода
Костюмът – в ново амплоа


6 коментарaДобави коментар »

Satko_70

От Satko_7002.04.2009, 14:01 ч.

ИМАМ НЕРЕДОВЕН МЕНЗИС С МНОГО СИЛНИ БОЛКИ В ГЛЬВАТА НА 37ГОДИНИ СЬМ ЛЕКАРИТЕ МИ КАЗАХА ЧЕ ТОВА Е РАНЕН КЛИМАКС ВЬЗМОЖНО ЛИ Е МОЛЯ ПОМОГНЕТЕ

Виж всички коментари за "Ранна менопауза - можем ли да я отложим?".

Още от "Журнал за жената"

Как да пазим защитната си обвивка

Как да пазим защитната си обвивка

Гладката, изпъната кожа е привлекателна. Но основната функция на...

5 начина да направите работния ден по-приятен

5 начина да направите работния ден по-приятен

Мразите неделята, защото след нея идва понеделник – т.е. трябва...

Искам да се справям по-добре с работата си

Искам да се справям по-добре с работата си

„В днешно време всеки дава максималното от себе си, за да...