Скритите послания на кошмарите

1 коментар0/5

От хилядолетия хората са тълкували сънищата, за да разберат повече за бъдещето си. Но днес вече можем да се допитаме освен до съновниците и до специалистите, които изследват нощните видения. 

Обърнахме се към тях, за да ни обяснят защо сънуваме кошмари и какво е значението им.

Какво представляват сънищата
Те принадлежат на царството на подсъзнанието, в което доминират абсолютно различни принципи. Тревогите придобиват лица, знаци и действия, които трудно могат да бъдат разтълкувани. Най-изчистени са детските сънища, обикновено малчуганите сънуват преживяното през деня или това, което ги очаква утре. С възрастта и социалните условности сънищата се обогатяват и стават все по-заплетени и отвлечени от реалния живот. Според медицинските изследвания човек сънува всяка нощ, като самите сънища са кратки, продължават до половин час. Често се случва да се събудим весели или в тъжно настроение, все още подвластни на съня. В психоанализата един от постулатите гласи, че ако човек не си спомня какво е сънувал, значи сънят е изпълнил целта си (смисълът му е да помогне за постигане на вътрешна хармония на подсъзнателно ниво), но ако помни, подсъзнанието още не е успяло да подреди изживяваните проблеми в своя схема.

Кога сънуваме кошмари и как да ги тълкуваме

  • Те се появяват, когато имаме проблеми, изпаднали сме в нова или трудна ситуация. Неприятните сънища изразяват най-често вътрешната ни потребност от промяна, за която не сме достатъчно подготвени. Кошмарите могат да бъдат и признак на несигурност. Такова е например видението, което почти всеки от нас е имал насън – пропадане в бездънна пропаст.
     
  • Въпреки специфичното тълкуване от психолозите, което трябва да е конкретно и съобразено с всеки отделен човек, съществуват и някои общи правила. Например дали в съня си човек действа активно или пасивно – гони или го преследват, успява ли или накрая се проваля. Тези признаци показват степента на готовност за промяна, нагласата за справяне с проблема, т.е. къде трябва да се насочат повече усилия. Ако често в съня си сме гонени, вероятно това е сигнал да проявяваме повече активност в себеизразяването си. Обратното, ако сме прекалено агресивни насън, това ни показва, че трябва да „успокоим топката“. За да сме сигурни в тълкуването, трябва да се абстрахираме от всичко, което сме изживели предишния ден – филми, книги и други събития, които не ни засягат пряко.
     
  • Всеки човек се чуди защо понякога сънува неприятни сънища и какво могат да означават те. За някакъв знак можем да говорим, ако в продължение на дни, седмици или месеци сънуваме едно и също кошмарно преживяване. При правилно интерпретиране този сигнал, изпращан от подсъзнанието ни, действително може да ни даде важна информация. За разлика от елементарните обяснения в съновниците професионалното тълкуване на сънища изисква доста усилия, за да бъде градивно. Терапевтът трябва да разполага с обширна информация за още много неща: за обстановката, в която живее човекът, дали му е студено или топло по време на сън, как се е развивал животът му, какви са слабите му страни и страхове.


Ето един кошмар и неговото значение

Сънят. Млада жена сънува твърде често, че бяга и че я преследват. Въпреки че фигурите всеки път са различни, в кошмарите си тя се лута из запустели къщи. Жената се опитва да избяга, но не може и накрая се събужда ужасена.

Мнението на психотерапевта. В случая става въпрос за проблем с властна майка, от чийто образ младата жена още не е успяла да се освободи. Къщата е символ на семейството, корените на човека. Бягството се тълкува като желание за промяна. Гоненето на сън в много случаи е признак на борбата вътре в човека – знаеш, че трябва да промениш нещо, но просто нямаш сили за това. Самото чувство на тягостност и напрежение отразява противоречивите импулси – “трябва”, което идва на съзнателно ниво, и отказа “не мога, нямам сили”, който е подсъзнателен.

Страницата подготви: Маргарита Кабурова

Четете още в новия бр. 13 на „Журнал за жената“


Журнал за жената - 13 бройМода
Нежната сила на цветята... по дрехите

Специални страници
5 съперници на връзката и 15 начина да се справим с тях

Силна личност
Майка на ничии деца: Историята на Снежана Митова

Хиромантия Формата на дланта и пръстите разкрива характера ни

 

 

 

Още за: кошмари

1 коментарДобави коментар »

T

От T28.03.2008, 17:22 ч.

интересна статия особено тълкуването на съня когато човек бяга

Виж всички коментари за "Скритите послания на кошмарите".

Още от "Журнал за жената"

Преяждането може да причини гастрит, колит, жлъчна криза...

Преяждането може да причини гастрит, колит, жлъчна криза...

В навечерието на коледните празници, традиционно свързани за...

Големите жеги - помогнете на организма си да им устои

Големите жеги - помогнете на организма си да им устои

Горещината вече е повсеместна и в един или друг момент рискът да...

Искаме да впечатлим шефа?

Искаме да впечатлим шефа?

11 съвета, които ще ни помогнат да постигнем успех

Емоционалната интелигентност... или защо е важно да разпознаваме чуствата си

Емоционалната интелигентност... или защо е важно да разпознаваме чуствата си

За да живеем в хармония със себе си, е много важно да развиваме не...