Чудодейни места в България: Църквата „Св.Георги“ в с. Златолист

4 коментара0/5

От дома на преподобна Стойна струи лечебна енергия


Село Златолист е известно с църквата „Свети Георги“, в която в началото на миналия век е живяла пророчицата преподобна Стойна. Монахинята е смятана за предшественичка на Ванга и тя като нея пророкувала и помагала на хората.

Златолист се намира в Санданско-Петричката котловина в югозападното подножие на Пирин планина в близост до град Сандански и град Мелник. До Златолист се стига през село Катунци, което е на 7 км от него. За шофьорите е добре да знаят, че пътят на някои места не е асфалтиран. За сметка на това пък от Мелник до селото е изградена екопътека, която продължава до Роженския манастир.

Църквата „Св. Георги“
Учените смятат, че църквата „Св. Георги“ е построена през ХIХ век, но местните хора твърдят, че е била издигната още през ХII в. Храмът е забележителен със старите си стенописи. В средата на храма, под купола, се намира мраморна плоча с двуглав орел. Съществуват легенди, че когато се стъпи върху нея, има здравословно излъчване. Оригиналната плоча е открадната, на нейно място е поставено копие, но от това лековитата сила на мястото не е секнала. Чудесата не свършват с това – в селото се издига чинар на 1295 години, за който се вярва, че помага при различни заболявания. През 90-те години на 20 век храмът е реставриран, а около него е оформен малък манастирски комплекс.
В женското отделение е запазена килията, в която е живяла преподобна Стойна, а в двора на църквата е изграден мемориал при гроба на пророчицата.

Животът на преподобна Стойна

Стойна е родена на 9 септември 1883 година в село Хазнатар, Серско. На 7-годишна възраст се разболява от едра шарка, в резултат на което ослепява. Още тогава в съня й се явил св. Георги, който й казал да копае в двора, за да намери негова икона и кандило. Пророчицата пристига в Долна Сушица (старото име на Златолист) през 1903 г., доведена върху магаре от свои роднини. Още с идването си момичето е категорично, че трябва да живее в църквата, а не в къща в селото. Поп Георги не смее да вземе сам решение и свиква за съвет селяните – те приемат идеята на момичето без уговорки. Веднага й преграждат място в храма и й дават кой каквото има – завивка, дреха, посуда. Там тя прекарва остатъка от живота си до 1933 година в пост и молитва.
Твърди се, че дарбата на преподобна Стойна да пророкува била по-силна от тази на Ванга. Някои от хората, които идвали при нея, за да търсят помощ, я виждали да се носи из въздуха, без да стъпва по земята – това обикновено ставало, докато ясновидката се молела върху мраморната плоча с двуглавия орел. Говори се още, че на два пъти е напускала тялото си за по една седмица с изричната заръка никой да не го мести, после отново оживявала. Тя била добра, тиха и кротка. Не отказвала на никого съвет, утеха и изповед. След наставленията й хората си тръгвали с леки души. Всички я признавали и почитали за светица.

И днес в църквата на Златолист идват стотици богомолци от цялата страна. Чули за пророчицата и пристигат с децата си да се помолят. „Открай време е така. Някога идваха с волове и магарета, сега с коли“, разказва жената, която се грижи за църквата. Тя не се страхува, че миряните могат да задигнат нещо от храма. „Грехът ще тежи на тях, а не на мен“, убедена е жената.

Говори се, че...

18-годишната Радослава от Варна от ранна детска възраст страда от бъбреци. След две операции за отстраняване на камъни било застрашено функционирането им въобще. Родителите й чули за църквичката в Златолист и завели Радослава там. „Кръстена съм, но не мислех, че съм особено религиозна – споделя майката на детето – но бях толкова отчаяна, че бях готова да обещая всичко на светеца. Не се наложи, а и не намерих думите, с които да го направя. Просто си поплаках в църквата, докато молех непознати за мен сили да помогнат на детето ми. Прибрахме се вкъщи, без да сме сигурни дали молитвите ни са чути. Но оттогава, вече 2 години, Радослава няма нито една бъбречна криза...“

Друго свидетелство разказва за момиченце, болно от питириазис рубра пиларис – кожно заболяване, при което кожата пигментира, става дебела като кора на дърво и се пука. Коварната заболяване било нелечимо. След поставянето на страшната диагноза бащата на детето сънувал как върви по улиците на Златолист и накрая попада на местната черква, а там св. Георги слиза от иконата и пробожда с копието си змия, която точно в този момент съблича кожата си. „Стреснах се и веднага събудих жена си да й разкажа всичко. На сутринта вече пътувахме. Преспахме в църквата на светицата Стойна, но на сутринта чудото не стана. Ядосах се на Бога и на себе си, че съм се увлякъл по суеверия. След 15 дни заведохме дъщеря си на поредния контролен преглед. Доктор Стилянова гледа резултатите, гледа ги и накрая, изумена, промълви: „Не може да бъде!“. Оказа се, че болестта на дъщеря ни регресира с невероятни темпове. След още три месеца от нея нямаше и следа. Днес гледам внучка, която на петте си годинки е красива като дъщеря ми.“

Страниците подготви: Мила Попова

Използвани са материали от книгата „Лековитите места на България“


Четете още в новия бр.25 на „Журнал за жената“
Journal25-08.jpgНека да е лято!

* специални страници
32 свежи идеи, за да се насладим на топлите дни

* красота
Как да се предпазим от вредните лъчи на слънцето – на стр.14

* мода
Бански костюми за всяка фигура и вкус


Тази седмица опитайте...
Традиционни български гозби

Глас зад кадър
Тамара Войс

4 коментарaДобави коментар »

Ивайло Ибришимов

От Ивайло Ибришимов29.03.2011, 20:20 ч.

Препоръчвам на всички българи да посетят това Чудодейно място в България

Виж всички коментари за "Чудодейни места в България: Църквата „Св.Георги“ в с. Златолист".

Още от "Журнал за жената"

Искате да спрете цигарите?

Искате да спрете цигарите?

Специалистите предлагат изпитани начини за това

„Бременна съм!“ - кога да съобщим новината на шефа?

„Бременна съм!“ - кога да съобщим новината на шефа?

Радостта от очакването на бебето може да бъде помрачена от ...

Колегите ме дразнят

Колегите ме дразнят

Напоследък изпитвам нетърпимост към няколко свои колеги. Не мога...

На работното място все оставаме до късно вечер

На работното място все оставаме до късно вечер

Как да се справим с този проблем